Tízből négy forint lakáshitelt az állam és a jegybank támogathat

2022.04.04. 16:31

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Most már jegybanki papírja van róla az inflációnak, hogy egy darabig még a magasban marad, ez pedig újabb kamatemeléseket, azaz hiteldrágulást hozhat. A támogatott hitelek a kedvezményes kamatozásukkal továbbra is olcsó alternatívát jelentenek az érintetteknek – már akik számára elérhetők ezek a konstrukciók. Mindenesetre az első két hónapban kitettek magukért a támogatott kölcsönök – két hónap alatt összesen 78 milliárd forint értékben kötöttek ilyen lakáshitel-szerződéseket az emberek.

Az infláció hosszabb távon marad velünk, 2022 egészére 7,5–9,8 százalékos pénzromlást vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A jegybank a korábbinál nagyobb léptékű alapkamat-emelésekkel igyekezett mérsékelni a kockázatokat, az alelnök szavaiból pedig kivehető volt, hogy addig folytatják a kamatemelést, amíg az infláció kezesebbé nem válik. 

Miután a jegybank így a következő hónapokban tovább emelheti az irányadó kamatot, a piaci hitelkamatok emelkedése is borítékolható. A magasabb hitelkamatok pedig egyre több hitelfelvevőt tántorítanak el vagy zárnak el attól, hogy felvegyeaz eredeti terveiben szereplő hitelt. Ebben a piaci környezetben felértékelődnek azok a konstrukciók, ahol állami vagy jegybanki támogatás mérsékli az ügyfél által fizetett kamatot. Ezek ugyanis ma már bőven a piaci szint alatti kamatokat biztosítanak. 

Aki tud, támogatott hitelt keres

A februári hiteladatok szerint nemhogy tartják magukat, de egyre komolyabb szeletet hasítanak ki a lakáshitel-folyósításból a támogatott konstrukciók. Az év első két hónapját több mint 78 milliárd forintos összeggel zárták. 

  • Ez egyrészt 384 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, hiszen a múlt év első két hónapjában 16,2 milliárdnyi támogatott hitelt folyósítottak.
  • Másrészt a 78 milliárd forint több mint az előző három év azonos időszakában elért eredmény együttvéve. Hiszen 2019, 2020 és 2021 első két hónapjában sorrendben 15,4, 30,4 és 16,2 milliárd forintra, vagyis alig több mint hatvanmilliárdra rúgott az új támogatott hitelek összege.
  • Az év első két hónapjában összesen 212 milliárd forint volt az új lakáshitelek összege, a támogatottak 78 milliárd forintja pedig 36 százalékos részesedést jelent. Februárban ugyanakkor a 104 milliárd forintos lakáshitel-kihelyezés 38 százaléka kötődött már valamilyen támogatott hitelhez, ami hihetetlenül magas érték. 

Bár kifogyott a zöldhitelkeret, de a hatása még sokáig kitart

Bár a támogatott hitelek az emelkedő kamatkörnyezetben vonzó megoldást jelentenek, a kedvezőtlenebbé váló gazdasági kilátások, a gyorsuló infláció, ezzel összefüggésben a korábbinál lassabban emelkedő reálbérek miatt elképzelhető, hogy még a kedvezményes hitelre jogosultak is halasztani fogják a hitelfelvételt és a költözést. Arról nem beszélve, hogy a támogatott hitelek körébe tartozó, energiatakarékos lakás vásárlására vagy építésére felvehető zöldhitelnél lényegében elfogyott a kétszázmilliárdos jegybanki keret, és a folytatás feltételeiről még nincs döntés. Ez persze a következő hónapokban még nem látszik majd meg a kihelyezett összegeknél – hiszen a zöldhitelnél az új lakások elkészültekor folyósítják a megítélt hitelösszeget –, épp ezért a Money.hu szakértői szerint a támogatott hitelek részaránya a következő hónapokban negyven százalék fölé is emelkedhet a teljes lakáshitelpiacon belül.