Összeomlás: nagy bajban a floridai luxusingatlan-piac

2022.05.03. 13:52

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Dél-Floridában a luxuslakások kínálata nem csupán szűkös, a helyzet sokkal rosszabb.

Ez nem csak a készletcsökkenésről szól, ez egy összeomlás

– mondta Jonathan Miller, a Miller Samuel értékbecslő és tanácsadó cég vezérigazgatója, ami a régió 14 ingatlanpiacát követi nyomon a Douglas Elliman brókereként.

A számok szerint ez nem túlzás. Miller adataiból kiderült, hogy az idei első negyedévben a dél-floridai „készletek” rekordalacsony szinten, 7906 darabon álltak. Ez a szám 2017 és 2019 között még átlagosan 27 ezer volt.

Miller sem látja azonban, hogy a helyzet belátható időn belül normalizálódna, véleménye szerint a kínálatot a legtöbb piacon alacsonynak minősítenék.

Az értékesítésre nem lehet panasz

A rendelkezésre álló ingatlanok alacsony száma ellenére az első negyedévben több mint 11,8 milliárd dollárért értékesítettek, ami több mint 1,9 milliárd dollárral meghaladta az előző negyedévet. Miller szerint egyes luxuspiacok rekordmagasságot értek el.

A Douglas Elliman által közzétett Elliman-jelentés szerint a régió öt legnagyobb luxusingatlan-piaca a terület összes értékesítésének több mint 45%-át, azaz csaknem 5,4 milliárd dollárt szállított.

Nincs gond a jelzáloghitellel, ha a vevő készpénzben fizet

Az Elliman-jelentés alapján a CNN most közzétette, hogy Dél-Floridában melyek voltak a legértékesebb piacok.

1. Palm Beach

Már a negyedik egymást követő negyedévben szerezte meg Palm Beach az első helyet Dél-Floridában, ami a legmagasabb átlagos áron értékesített luxusingatlanokat illeti. Miller elemzése szerint a város teljes értékesítési volumene több mint félmilliárd dollár. Egy átlagos családi luxusház ára a tengerparti városban meghaladta a 21 millió dollárt. (Az Elliman-jelentés a luxust a piaci eladások felső 10 százalékaként határozza meg.)

Palm Beachen volt a legnagyobb első negyedévi eladás is Dél-Floridában. Egy tengerparti ház a County Roadon a nyilvános nyilvántartás szerint 53 millió dolláron zárt. A 10 171 négyzetméteres rezidencia 2 hektáron fekszik az Intracoastal Waterway mentén.

2. Miami Beach, Barrier Island

Miami Beach volt a második legdrágább piac a luxus családi házak piacáról szóló jelentésben – csaknem 17,9 millió dolláros átlagárral. A teljes értékesítési volumen a piac minden árszintjén közel 2,9 milliárd dollár volt.

A legnagyobb tranzakció egy 30 millió dolláros ügylet volt: egy 10 emeletes ultra-luxus társasházat adtak el a Palazzo Della Lunában.

A lehetséges problémákat tekintve az ingatlanügynök Dora Puig úgy nyilatkozott, hogy kevésbé aggódik a jelzáloghitel-kamatok emelkedése miatt, mivel a legtöbb gazdag vevő a csúcskategóriás piacon készpénzben fizet.

3. Coral Gables

A Miami belvárosától délnyugatra található Coral Gables volt a harmadik legdrágább terület a luxusotthonpiacon, körülbelül 10,6 millió dolláros átlagos eladási árral zártak, ami rekord a térségben.

4. Fort Lauderdale

A negyedik helyen a Fort Lauderdale-i piac áll, 57 luxusingatlant sikerült eladni, átlagosan csaknem 6,9 millió dolláros áron. Miller szerint ez minden idők rekordja volt a térségben.

5. Boca Raton/Highland Beach

A Boca Raton/Highland Beach volt az ötödik legdrágább a luxusotthonpiacon, 60 lakást értékesítettek, valamivel több mint 5,5 millió dollárért. A rekordárat Highland Beach városában érték el, amikor a Ocean Boulvardon egy óceánparti kastély 40 millió dollárért kelt el.

Előnyben a vízparti otthonok

Arra a kérdésre, hogy az emelkedő árak és az alacsony kínálat miként befolyásolhatják az ingatlaneladásokat Dél-Floridában, Beverly Aluise Knight (az Ocean Estate Properties dolgozója) azt mondta, hogy minden a piactól függ. Úgy véli azonban, hogy amikor az előre nem látható események negatívan befolyásolják a piacot, akkor általában a vízparti otthonok bizonyultak a legrugalmasabbnak. „A történelem eddig mindig azt mutatta, hogy az óceánparti térség zuhan le utoljára, és elsőként is tér magához” – tette hozzá Knight.