Ki hitte volna? Lakáshitel-csökkenést hozott az ősz

2022.09.02. 14:28

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A jegybank több mint 500 bázispontos nyári alapkamat-emelését követően aligha gondolta bárki, hogy lakáshitel-kamatcsökkentéssel indul a szeptember. A bankok egymás közötti versenye és az egyre halványabb kereslet ugyanakkor már nemcsak a moderált emelésre, de alkalmanként a korábbi kamatok csökkentésére is ráviszi a bankokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal emelte meg az alapkamatot, ennek nyomán csütörtökön hasonló mértékű, 11,75 százalékos kamat mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. Ezzel

a jegybank a nyarat 530 (!) bázispontos kamatemeléssel abszolválta,

május végén ugyanis még csak 6,45 százalék volt az irányadó kamat.

A fentiek nyomán az ember azt gondolná, hogy a szeptember komoly kamatemelésekkel indul. Erre mit látunk? A CIB Bank szeptember 1-jétől Végig FIX Lakáskölcsönének kamatát a kedvezménycsomagoktól függően 43–69 százalékponttal csökkentette. A legnagyobb vágás a kedvezmények nélküli konstrukcióban történt, ott az új ajánlat a húszéves hitelre 9,18 százalék, míg a legkedvezőbb, Magnifica kedvezménycsomagra jogosult ügyfelek 7,69 százalékos kamaton juthatnak hozzá a húsz évre fix kamatot jelentő konstrukciókhoz.

A csökkenő kereslet ellen harcolnak

A lépés a money.hu szakértőinek korábbi álláspontját igazolja. A folyamatos kamatemelések miatt a bankok már érzik a kereslet csökkenését, azt, hogy a kamatok kilövése miatt a törlesztőrészletek emelkedése egyre komolyabb akadályt jelent a hitelezésben. Az embereket az inflációs sokk pénzük beosztására, a komolyabb beruházások, így a lakásvásárlás eltolására sarkallja.

Ráadásul a kamatemelés előtt objektív akadályt jelent a jegybank hitelfékszabálya. A nettó 280 800 forintos mediánbérrel számolva a lakosság fele maximum 14,5 millió forintos hitelt tudna felvenni tízszázalékos kamatszint mellett húszéves futamidőre, ami nem sokra lenne elég a jelenlegi lakásárakat figyelve.

A végig fix hitelek a frontvonalban

A banki versenyben a pénzintézetek számára fontossá vált, hogy bizonyos szegmensekben kedvező értékajánlattal rukkoljanak elő. Korábban, a nyár elején a Bankholding, az MKB és a Takarékbank csökkentette jelzáloghitel-kamatait egy időre. Az egyik ilyen versenyterep a hosszú időre fixált kölcsönök piaca lehet. Ilyen időtávban kevésbé nyomasztók az elmúlt és az előttünk álló hónapok inflációs számai. Ezt mutatja, hogy a referenciakamatnak minősülő bankközi kamat, a tíz- és húszéves BIRS-mutató emelkedése 250 bázispont alatt marad a május végi szintekhez képest, miközben – mint már említettük – az irányadó jegybanki kamat 530 bázisponttal emelkedett. Ráadásul a bankok még ezt az emelkedést sem érvényesítették teljes mértékben hitelkamataikban. 

A fentiek miatt a money.hu szakértői szerint a CIB azon választása, hogy a végig fix kölcsönnél csökkenti a kamatait, teljesen érthető. A végig fix törlesztést biztosító, húszéves futamidejű kölcsönök referenciakamata március vége óta alacsonyabb, mint a korábban favoritnak számító, tízéves kamatperiódusú kölcsöné. Ebben a szegmensben van a legnagyobb tér a kamatok moderált emelésére, sőt akár csökkentésére is – köszönhetően annak, hogy a korábbi években a végig fix törlesztés biztonságának felárát bizony megkérték a bankok az ügyfelektől. Azt, hogy a végig fix hitelek terén várható a következő hetek-hónapok legnagyobb versenye, jól mutatja, hogy szeptembertől az UniCredit Bank a korábban csak a tízéves kamatperiódusú hitelekre adott kamatkedvezményeit a végig fix kölcsönökre is kiterjesztette. 

A zöldhitelben is versenyeznek

De beindult a verseny a zöldhitelek piacán is. A jegybanki szuperolcsó zöldhitelprogram kifutása és a rezsidíjak emelkedése nyomán érezhető kereslet van a piacon az energetikai kihívásokra választ adó hitelek iránt. Míg a K&H új termékként hirdeti saját zöldotthonhitelét, más bankok inkább kedvezményekkel teszik kedvezőbbé az igénylést az érintett ügyfeleknek. A CIB kétszázezer forintos energiahatékonysági jóváírási bónuszt ad azoknak az igénylőknek, akik legalább BB energetikai besorolású új vagy használt lakás vásárlására, illetve ilyen épület építésére igényelnek kölcsönt november végéig, és a kölcsön folyósítása legkésőbb jövő július végéig megtörténik. A money.hu szakértői szerint a zöldhitelpaletta a következő hónapokban tovább bővül majd a bankoknál.