Kell a hitel a cégeknek – de egyre inkább csak, ha támogatott

2022.09.07. 15:18

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A bankok jobban odafigyelnek a cégekre, de nem zárják el a hitelcsapot, a kamatok viszont emelkednek. A cégek emiatt megnövekedett óvatossága érezhető: kevesebben terveznek beruházást, elsősorban likviditási gondjaik megoldására keresnek segítséget, s főleg a támogatott hiteleket keresik majd. A gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár szerint folyamatosan figyelik a hitelpiaci folyamatokat, zavar esetén azonnal intézkednek majd.

A pandémia alatt az összehangolt kormányzati és jegybanki programokkal rendkívüli banki segítséget kaptak a kis- és középvállalkozások (kkv), ezt jól mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kis- és középvállalkozások hitelállománya 13 százalékkal bővült éves szinten az első fél évben. 

A támogatott konstrukciók fenntartása, a frissen elérhető Széchenyi Kártya MAX hiteltermékek az előttünk álló, nem túl könnyű hónapokban is segíthetik a vállalkozásokat. 

Jelenleg 82 102 élő Széchenyi kártya szerződés van, a szerződött hitelösszeg 2470 milliárd forint. Az új Széchenyi Kártya program, a MAX szeptember végétől-október elejétől ad majd új lendületet a kis- és középvállalati hitelezésnek – az eredmények így a IV. negyedévben látszanak meg leginkább. Ennek következtében a gazdaságfejlesztési miniszter kabinetjének várakozásai szerint a III. negyedévben a kkv-hitelezési dinamika visszaesése várható, már csak azért is, mert a korábbi programok június végi kivezetése miatt sokan előre hozták a kölcsönigénylést. Ám ez a visszaesés vélhetően átmeneti lesz – jelezte Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Lesz hitel, de drágább, a kereslet a likviditásra koncentrál majd

Az MNB hitelezési felmérésére válaszoló bankok egyelőre nem tervezik a hitelkínálat csökkentését a II. félévben, sőt a bankok egy része – igaz, előzetesen – hitelállomány-bővülést tervezett a II. félévre. Emellett ugyanakkor a hitelkereslet átstrukturálódását is várják. A bankok szerint a beruházási hitelek kereslete csökken majd, ám a mindennapi finanszírozást segítő hiteltermékek – a folyószámla- és forgóeszközhitelek – iránti kereslet minden bizonnyal bővülni fog. 

Figyelik a fejleményeket

Persze, a jelenlegi körülmények a vállalkozásokat azért óvatosabbá teszik majd. A bankok 32 százaléka épp ezért visszaesésre számít a hitelkeresletben, s ugyanígy közel harmaduk a hitelfeltételek szigorítását vetítette elő, ami elsősorban kamatemelést jelent. A bankok egy része szigorít az ügyfélmonitoringon is. Lóga Máté szerint

folyamatosan figyelik a piaci eseményeket, s ha zavart éreznek a hitelpiacon, azonnal lépnek.

A gondok kialakulásának esélyét csökkenti, viszont a problémákra adott válaszok hatékonyságát nagyban erősíti, hogy a bankok, a szabályozók, de még az ügyfelek is tanultak a 2008-as válság történéseiből. 

Nagyon sok hitel mögé állt oda a Garantiqa

Augusztus 11-től a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tulajdonosi irányítása közvetlenül a gazdaságfejlesztési tárca nélküli miniszter hatáskörébe került – mondta el Búza Éva. A társaság vezérigazgatója szerint az idei első félév végén a Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelek állománya 3059 milliárd forint volt. A társaság 2483 milliárd forint értékben vállalt kezességet 54 407 vállalkozás 75 729 hitelére. 

A Garantiqa 773 milliárdos állománnyal fordult rá a pandémiás évekre, ami jól mutatja, hogy a krízis idején mekkora mértékben segítette a garancia a vállalatokat. A korábbi években az MNB Növekedési Hitelprogramja segítette támogatott hitelekkel a cégeket, majd a program kivezetése után a Széchenyi Kártya GO program vette át a vezető szerepet – itt már a garanciadíjra is támogatást nyújtott az állam. 

A Krízis Garanciaprogram június 30-i lezárása miatt az utolsó hónapban 430 milliárd forint értékű kezességvállalást írtak alá a vállalkozásokkal. Ez a havi teljesítmény lényegében az első 5 hónap kezességvállalását (453 milliárd forint) közelíti, s nagyjából a Garantiqa 2016. év végi teljes garanciaállományának értékét verdesi (443 milliárd forint). A mostani hajrával a kkv-hitelállományon belül immár a kölcsönök 40 százalékához garancia kapcsolódik.

Az állományon belül a 2019. végi 25 százalékról 66 százalékra emelkedett június végére a Széchenyi Kártya program elemei mögé vállalt garancia. Az új program, az induló feltételekkel decemberig elérhető MAX esetében a kamattámogatás mellé továbbra is 1 százalékos közösségi díjtámogatás kapcsolódik.

Alacsony a bedőlés és annak kockázata is

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, a Garantiqa kis méretű növekedést lát a garancialehívásokban, ám ennek mértéke messze az előzetes várakozások alatt marad. A garanciaintézmény portfóliójának 92 százaléka 2 vagy többéves futamidejű hitelből áll, ráadásul azt állomány döntő része nagyon friss hitel, amelyeknél kisebb a bedőlés veszélye. A társaság tőkésítettsége nagyon jó, ez sem indokol szigorítást. 

Változó szabályozói környezet, új termékek

A pandémiás krízis lezárta után az EU visszatért a szigorúbb feltételeket tartalmazó politikájához, ami a támogatástartalom csökkentését jelenti. Ugyanakkor a küszöbön álló energiaválság miatt komoly kérdés, hogy a december végéig elérhető új EU-s támogatási keretrendszer (TCF) esetében miként határoznak majd a tagállamok. Szó lehet a hosszabbításról, de akár a feltételrendszer pandémiás szintekre történő visszapuhításáról is. A vitára Magyarország is javaslatokkal készül – jelezte Lóga Máté. 

Az energiaválság és a szomszédunkban zajló háború okozta gazdasági problémák kezelésére ugyanakkor a Garantiqa új terméket, Krízis 2 Garanciaprogramot hirdetett meg. Ez alkalmazkodik a TCF jelenlegi feltételrendszeréhez, amely szerint az előző 3 éves árbevétel 15 százalékáig terjedhet a hitelösszeg – mondta Búza Éva (a pandémiás helyzetben 25 százalék volt a mérték). A maximális hitelösszeg 5 milliárd forint lehet, amihez 85 százalékos garancia vehető igénybe. A Garantiqa a teljes futamidőre 0,75-1 százalékos kezességvállalási díjat kér a garanciáért. 

A társaságot az Európai Bizottság elfogadta közvetlen EU-s támogatási termékek partnereként. Ennek révén a Garantiqa az év végéig meghirdeti az energetikai beruházási hitelekhez kapcsolódó Zöld generáció garanciatermékét. Emellett jövő évben elindul a korábbi kkv versenyképességet támogató COSME garancia újabb köre is.