Még a havi bruttónk sem elég az új iPhone-ra

2022.09.13. 16:48 Módosítva: 2022.09.13. 16:48

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Piacra dobta az Apple új, csúcskategóriás iPhone-ját, hamarjában ki is derült, hogy a magyar átlagfizetések nem túl versenyképesek világpiaci szinten. Hazánkban még a havi bruttó átlagkereset sem lenne elég, hogy megvásároljuk a készüléket, így körbenéztünk, mi a helyzet, ha személyi hitelből próbálnánk megvalósítani az üzletet.

Óriási csinnadratta mellett jelentette be az Apple az új iPhone 14 Pro (128 GB) készüléket, és a hazai áraktól csaknem égnek állt a potenciális vásárlók haja. Magyarországon ugyanis 569 990 forintért lehet hozzájutni az új csúcskészülékhez, és hát mondjuk ki: ez nem a mi pénztárcánkra lett szabva. 

Nem a magyarok zsebének való

A Picodi utánajárt, hány napot kell dolgozni az egyes országokban, hogy megvásárolhassuk a terméket. Természetesen ezt úgy kell érteni, hogy minden fillért félrerakunk a fizetésünkből, a számítás alapjául a KSH legfrisseb átlagkereseti adatsorát vették (bruttó 503 500 forint).

Ennek alapján

  • Törökország (146,7 nap),
  • Fülöp-szigetek (90,9 nap),
  • Brazília (74,2 nap),
  • India (64,9 nap),
  • Thaiföld (48,7 nap),
  • Mexikó (47,1 nap),
  • Montenegró (39,7 nap),
  • Magyarország (34,5 nap),
  • Görögország (30,3 nap),
  • Szlovákia (29,9 nap)

lakosainak kell a legtöbbet dolgozniuk álmaik telefonjáért. Összehasonlításképpen: tavaly, 2021-ben ezért még csak 31,3 napot kellett dolgoznunk, tehát 3,2 napi keresettel többet kell már félretennünk.

Persze mi még egy szót sem szólhatunk a törökök közel 147 napja mellett, ráadásul a jelenlegi, nyolcvanszázalékos inflációjuk okán ez a szám valószínűleg még emelkedni is fog. Sőt a török líra idén közel 25 százalékot gyengült az amerikai dollárhoz képest.

Svájcban mellényzsebből kifizetik

Vannak viszont bizonyos országok, ahol egy új, csúcskategóriás iPhone-t megvásárolni nem olyan földöntúli dolog, mint egy átlagkeresetből gazdálkodó magyar polgárnak.

Ilyenek például

  • a svájciak (4,6 nap),
  • az amerikaiak (5,7 nap)
  • vagy az ausztrálok (6,1 nap).

És ha hitelre vesszük?

Számos ember van, aki önerőből nem képes megvalósítani  vágyait, így hitelhez folyamodik, így veheti meg a nagy futballtornákra az óriásképernyős televíziót vagy jelen esetben éppen az Apple új csúcskészülékét.

A money.hu hitelkalkulátorának segítségével nézzük meg, mi a helyzet, ha személyi hitelből kívánnánk fedezni az új iPhone-t. Ha a 347 200 forintos átlagkeresetet vesszük alapulm és két évre vennénk fel az 570 ezer forintot (ami a készülék teljes ára), akkor a jelenleg a piacon található legjobb konstrukciók szerint

  • az UniCredit Banknál havi 27 233 forintos törlesztőrészlet mellett végül 653 590 forint lenne a teljes visszafizetendő összeg,
  • a Takarékbanknál 27 691 forintos havi törlesztő mellett 666 580 forintot fizetnénk vissza,
  • a K&H-nál pedig 28 929 forintot fizetnénk havonta, és 683 227 forintnál állna meg két év múlva a mutató.

Készülékkedvezmény biztosan lesz

A money.hu szerint természetesen belefuthatunk egyedi készüléktámogató ajánlatokba például a mobilszolgáltatóknál, ahol kamatmentes konstrukcióban lehet megoldani a részletfizetést, sőt még a listaár is alacsonyabb lehet. Ennek hátulütője ugyanakkor az, hogy a futamidő egészére hűséget kell fogadnunk a szolgáltatónknak. A bankokkal ellentétben a telkopiacon nincs annyi szereplő, aminek okán akár a hűségidő nem akkora béklyó, ám azzal nem árt tisztában lennünk, hogy a készülékár nagyban függ a választott díjcsomagtól, amelynek ára viszont az adott szolgáltatónál is csökkenhet a hűségidő alatt. Ekkor pedig a díjak különbözetével is drágul a termék. 

Ha tényleg nem bírsz nélküle élni…

Ilyen áron, ahogy említettük, az új iPhone már kifejezetten presztízsberuházás, ám aki eldöntötte, hogy erre a készülékre van szüksége, annak nem éri meg kivárni. Aki később lép, az nemcsak azzal számolhat, hogy a bevezető árnál az első néhány hónapban még akár magasabb is lehet a készülék ára, de azzal is, hogy a személyihitel-kamatokat megemelik a bankok, hiszen még felfutóban az infláció és emelkedik a jegybanki alapkamat.

Ebben a tekintetben ugyanakkor jól látható, hogy a bankok egyre fontosabbnak tartják a potenciális ügyfelek megtartását, így nem olyan mértékben emelik a kamatokat, ahogy a jegybanki kamatemelés üteme diktálná. Sőt egyes pénzintézeteknél még akciók is előfordulhatnak. Ennek tükrében mindig érdemes az ajánlatok között alaposan körbenézni, hiszen átgondolt választással akár tízezreket is spórolhatunk.