A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Friss kommentek

 • Emmett Brown: A sors iróniája, hogy a briteket ugyanazzal a tervvel basszák át, amivel bő kétszáz éven át irányították a kontinenst. 2019-09-09 09:57
  Boris Johnson valójában még nem veszített
 • Késapati Tamás: inkább az a baj, hogy a franciák sztem britek nélkül képzelik el az EU-t, és ezt fogják keményen nyomni.. 2019-09-08 22:20
  Boris Johnson valójában még nem veszített
 • Késapati Tamás: a nép egy oroszok által pénzelt brexit marketingkampányt szavazott meg ( ráadásul a nyuggerek akiknek sokkal kevesebb van hátra támogatják jóval nagyobb arányban a kilépést , a fia... 2019-09-08 22:19
  Boris Johnson valójában még nem veszített

Világgazdaság: „énekeljük el azt, hogy vége..”?! Azért még ne.

2008. július 8., 10:54 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
43 hozzászólás

Manapság minden magára valamit is adó gazdasági szakértő világgazdasági összeomlást vizionáló cikket ír, vagy legalábbis egy újabb nagy és végzetes veszélyre hívja fel a figyelmet. Az elmúlt egy év persze kiváló táptalajt is szolgáltat erre, hiszen szépen, ahogy a csillag megy az égen jöttek felszínre ok-okozati sorrendben az újabb és újabb problémák. Az ingatlanpiaci válságból hitelpiaci válság, amiből szép lassan reálgazdasági krízis kerekedik, az infláció i-jére pedig mostanában kerül fel a pont. Valahogy úgy nézünk most ki, hogy bámuljuk a „szegény” pénzügyi szektort és a világgazdaságot ahogy a detoxikálóban „ejtőzik” és a tisztulás nem kívánt melléktermékei bizony nem nyújtanak valami szép látványt, ráadásul a folyamat sem egy estés lesz, mint az életben. De talán nem lesz végzetes az elmúlt pár év „féktelen” ivászata és a beteg újra magához tér, hogy véres és kialvatlan szemmel újra neki induljon. Mert a világ már csak ilyen… Ezért, bár nem kis erőfeszítést jelent ez most, próbáljuk meg optimistán szemlélni ami történik és nézzük mi történhet az elkövetkező években.

 

De előtte csak nagyon röviden a múltról, mert bár már mindet leírtak ugyan a krízis okairól – használva olyan szép rövidítéseket mint CDS, CDO, CPDO, CLN, SIV, SPV, CLCI…(szinte verseny van abban, ki tud több ilyet) – de röviden nem történt más, minthogy „valakik” (a fejlett világ állampolgárainak egy része) nemes egyszerűséggel hitelből fedezve elköltötték azt a pénzt ami soha nem is volt és soha nem is lesz az övék. Ez utóbbi az igazi gond, lévén hitelről van szó. Tették ezt azon nagyon is megfogható célból, mert egyszerűen jó volt és kész. Nekik is, meg azoknak is (a globális bankrendszer egy jelentős részének), akik úgy adták a hitelt, mintha ingyen lenne a forrás és csak a pénzt hozza a kockázatok nélkül. De mint mindig most is kiderült semmi nincs ingyen…Ilyen értelemben ami most történik az bizony kedvező, hiszen egy téves gondolatra – nevezetesen az, hogy az ingatlanárak örökké emelkednek és a kockázat csak egy elavult fogalom – alapuló folyamat megbukott, az egyre biztosabb összeomlás felé való robogás lassult és talán meg is áll végre. A tehetetlenségi erő még ugyan a szakadék felé tolja, de a fékek már erősen csikorognak..

43 hozzászólás Tovább

Ugye érdemes eurót venni?

2008. július 7., 08:23 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
59 hozzászólás

Naponta legalább három ember keresett meg az elmúlt hónapban, hogy „ugye szerinted is érdemes a forintunkat átváltani euróra?”. Ha két hét múlva mész Görögországba nyaralni, akkor igen, ha viszont a befektetéseidet akarod lecserélni forintról euróra, akkor már nem biztos – nagyjából ennyit tudtam válaszolni, miközben a forint szép csendesen leballagott 248-ról a soha nem látott 233-as szintig.

59 hozzászólás Tovább
 • Stagfláció, vigyázó szemetek Ázsiára vessétek!

  2008. június 30., 10:51 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  6 hozzászólás

  Ismét nő feszültség a piacokon, a március-áprilisi rövidebb korrekciót követően. A vezető amerikai tőzsdeindex a Dow Jones áttörte a március eleji mélypontot, és a német DAX sincs már ettől messze. Mi történt már megint, volt még olyan negatív hír, amiről nem tudtunk korábban? Leegyszerűsítve, a lassan egy éve kirobbant válság forgatókönyve a következőképpen alakult. 2007 vége felé lassan mindenkiben kezdett tudatosodni, hogy itt elég nagy baj van, a globális növekedés jelentősen lassulni fog, vége a 80-as évek közepétől tartó aranykornak.

  6 hozzászólás Tovább

  Mi történik, ha 2400 forint lesz egy euró? Semmi.

  2008. június 26., 09:55 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  182 hozzászólás

  Mi lenne, ha 2400 forint lenne egy 1 euró?  Semmi.  Na jó, ez így nem teljesen igaz, sarkítottam, ferdítettem, csúsztattam.  Van olyan eset, amikor semmi sem történne.  Vegyünk egy egyszerű példát.  Tegyük fel, hogy a kormány és a jegybank bejelenti ma este, hogy holnap 0 órától, minden forintösszeg mögé egy nullát írunk, azaz megszorozzuk tízzel.  A fém- és papírpénzek, az árak, a bérek és minden, így az árfolyam is a mai tízszerese legyen.  Holnaptól tehát 2400 forint egy euró.  (Tekintsünk most el attól, hogy ennek gyakorlati megvalósítás milyen nehézségekbe ütközne.) Nos, sajnos vagy nem sajnos, de nem változna semmi sem. 

  182 hozzászólás Tovább

  Robin Hood a gazdaságban

  2008. június 20., 09:11 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  40 hozzászólás

   Azt mondja a miniszterelnök úr – és állítólag ebben egyetért vele az ellenzék is valamilyen formában – hogy „Robin Hood”-adót kell kivetni az energiaiparban képződött „extra”profitra. Az érvelés klasszikusan populista persze: a magas olajárak miatt a „megérdemeltnél” többet keresnek az energiaiparban dolgozó cégek, így hát logikus, hogy egy részét fizessék be a közösbe. Az ötlet első hallásra mindenkinek tetszik, rövid végiggondolás után már nem biztos, hogy annyira jó.

  Az alapvető probléma az, hogy ki dönti el, hogy mi az extraprofit, és miből ered? Vajon nem extraprofittal dolgoznak-e a bankok, vagy a 400%-os THM-el pénzt kölcsönzők? Esetleg a fodrászok? Ki mondja meg, hogy mitől lesz „extra” a profit? Hiszen csak egyetlen példa: megduplázódott-triplázódott a gabonák ára az elmúlt pár évben (hasonlóan, mint az olaj) így hát ilyen alapon logikus lenne, hogy vessünk ki Robin Hood-adót a gabonatermelőkre is, nem? Hiszen a bevételük minden érdem nélkül éppúgy megtriplázódott, mint az olajkitermelő cégeké. Semmi különbség nincs, csak annyi, hogyha nekik rossz kedvük van ettől, akkor lezárják a kombájnokkal az utakat, amire a legtöbb egyéb iparágban dolgozó cég nem képes. Magyarul: nekik nem szabad csúnyát mondani, mert mérgesek lesznek. Másoknak igen. Azért jó a nagy cégek adóztatása például a gabonatermelők helyett, mert a nagy cégek „arctalanok”, olyan mintha senkié sem lennének – ellentétben például a földművelőkkel.

   

  A másik probléma viszont, hogyha egyszer már van extraprofit-adó, akkor felvetődik a kérdés, hogy mit fogunk csinálni akkor, ha a feltételek majd megváltoznak, és mondjuk elvesztik nyereségességüket ezek a cégek. Akkor majd állami támogatást kapnak cserébe a korábbi elvonásokért? Így lenne logikus és igazságos a dolog. Ha jól mennek a dolgok, elvonunk pénzt tőletek, ha rosszul, akkor meg kisegítünk állami pénzből. Így működtek a szocialista vállalatok, emlékezhetünk rá milyen sikerrel.

  A harmadik probléma, hogy ha bejelentjük, hogy a képződött „extra”profit (továbbra sem tudjuk, hogy ki és mi alapján mondja majd meg, hogy valami extraprofit-e) egy részét elvonják – bármely iparágban – akkor ez éppúgy hat, mint a magas személyi jövedelemadó kulcs: csökkenti az adott iparág hajlandóságát a fejlődésre, fejlesztésre, hiszen a fejlesztés költségeit, kockázatait ők vállalják, a nyereséget meg ha akarja, elvonhatja az állam. Akkor minek fejlesszen?

  A legtöbb közgazdász elfogadja, hogy az állam szabályozó szerepe, a kiszámítható, tisztességes játékszabályok alkalmazása fontos a gazdaságban, ezért van például Versenyhivatal, különböző Felügyeletek, egyebek. Tessék használni ezeket és egyéb szabályozókat, ha úgy vélik, hogy valaki nem tisztességesen versenyez, átveri a fogyasztókat, partnereit, vagy hasonlók. Számtalan eddig kevéssé kihasznált eszköze van, lehet még az államnak, hogy tisztességesebbé, a lakosságnak olcsóbbá tegye a versenyt, a gazdaságot. De hasraütésszerűen megállapítani, hogy mi az extraprofit és mi nem, úgy gondolom, ez nem túl szerencsés megoldás.

  40 hozzászólás

  Drága a benzin, vágjunk adót?

  2008. június 10., 08:44 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  218 hozzászólás

  NE.

   

  Az elmúlt hónapokban öles léptekkel emelkedett a benzin és gázolaj ára, amelynek hatására a fuvarozók és úrvezetők egysége tömörülve az üzemanyagok adótartalmának mérséklésére szólítják fel a kormányt. Nemcsak itthon, egész Európában. Én azt mondom, ne csökkentsük le az adókat.

   

  Az üzemanyagokat terhelő adóknak több mögöttes oka, értelme van.

   

  1. A költségvetésnek kiváló bevételi forrásul szolgálnak. Az árak emelkedésével a költségvetés bevételei nőnek, amely a jelenlegi helyzetben kifejezetten jól jön az államnak, a magyar költségvetés egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy bevételekről mondjon le.
  2. Az adótartalom azért is hasznos – elméletileg – mert a magasabb árak visszafogják a fogyasztást, így csökkentik a környezeti terhelést. Ha adótartalmat csökkentük, azzal megugrik a fogyasztás, és nő a környezetet érő terhelés.
  3. Elméletileg az üzemanyagokban foglalt adók értelme az (is), hogy a növekvő bevételekből direkt vagy indirekt módon több pénz juthat az okozott környezeti károk csökkentésére, hiszen a jelenlegi üzemanyagok nagyon komoly környezeti terhelést okoznak.

   

  Az olajárak nem véletlenül emelkedtek az elmúlt években: egyre több olajterméket használunk fel, és a növekvő kereslet megemeli az árakat. Rendkívül rossz üzenet lenne ezt azzal ellensúlyozni, hogy lejjebb visszük az árakat, ahelyett, hogy az olajtól való függőségünket próbálnánk meg csökkenteni. Az olajárak emelkedése, és az ebből származó adóbevételek megugrása inkább esély lehet. A helyes válasz nem az üzemanyagok adótartalmának csökkentése, ami többletfogyasztásra ösztönöz, és semmi haszna nincs, hanem ehelyett inkább azt kellene deklarálnia a kormányzatnak, hogy a többlet-adóbevételeket alternatív-energiaforrások kutatására, telepítésére, fejlesztésére, környezetvédelemre használja fel. Mint oly sokszor a gazdasági életben, két választás van, az egyik rövidtávon kellemes, hosszútávon mindenkinek rossz, a másik nem túl kellemes rövidtávon, de hosszabb távon a közösségnek hasznosabb.

  218 hozzászólás

  Kilábalás brutális béremelkedéssel

  2008. június 5., 17:23 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  137 hozzászólás

  Az élőmunka terheinek csökkentése áll az Oriens tanácsadó cég alternatív kormányprogramként is felfogható javaslatcsomagjában. Az szja és a munkáltatói terhek jelentős csökkentését részben a kiadások visszafogásával, de az áfa 23 százalékra és a jövedéki adó emelésével is ellensúlyoznák. A nettó bérek minden jövedelemkategóriában emelkednének, úgy, hogy a munkáltatói terhek is csökkenek. A kiadások lefaragásában nem lehet megkerülni a nyugdíjkérdést sem, a Kilábalás program is szakítana a jelenlegi svájci indexálással, ahogy a minimálbér intézményével is. Részletek az Index összállításában.

  137 hozzászólás

  MONNYA EL!

  2008. május 27., 13:49 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  12 hozzászólás

  A költségvetési bizottság a jövő kedden meg kívánja hallgatni Simor Andrást, a jegybank elnökét a hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban.

  Összefoglalva, röviden: “Monnya El!”

  Ez a mindössze kétszavas tőmondat nyilván megérdemli, hogy több sík mentén is elemzés tárgyává tegyük. Ha arra mérget nem is vennék, hogy a lehető összes irányból kivesézem, néhány erre érdemleges szempont lehet a következő: politikai-odamondós; logikai-szakmai; legitimációs-kommunikációs.

  12 hozzászólás Tovább

  Havi 10%, kis kockázattal

  2008. május 27., 09:36 Módosítva: 2009.03.02 08:06
  0
  23 hozzászólás

  Egy barátomat megkereste valaki, aki azt ígérte, hogy havi 10%-os hozamot tud elérni „alacsony kockázat mellett” a részvény és devizapiacokon kereskedve. Tényleg van ilyen? Lehetséges ez? A válasz talán szomorú: nem nagyon.

  23 hozzászólás Tovább

  Akik igazi kormányprogramot írnak

  2008. május 26., 12:10 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  21 hozzászólás

  Ha az államháztartásban nem is sikerül, legalább a fejekben, a közgazdasági közgondolkodásban reformot akarnak – mondják az Oriens befektetési tanácsadó cég neve alatt alternatív kormányprogramot készítő szakértők. Szerintük a konvergenciaprogram stabilizálta ugyan az ország helyzetét, de ezenkívül csak rontott rajta, mára mindenkinek nyilvánvaló kell legyen a tarthatatlan növekedési áldozat. A politikusok rossz teljesítménye mellett ebben a közgazdasági elitnek is szerepe van: hozzászoktunk ahhoz is, hogy nem kell számokkal alátámasztani az állításokat, az átalakításokhoz hiányoznak a hatásvizsgálatok. A csapat két hét múlva ezermilliárd forintos kiadáscsökkentést és adóreformot magába foglaló javaslatot mutat be, amely révén, ha januárban életbe lépne, már 2010-re jelentős tartalék képződne a rendszerben. A Barabás Gyuláva, Holtzer Péterrel, Orbán Krisztiánnal és Vojnits Tamással készült interjút itt olvashatják.

  21 hozzászólás

  Az i-betűs szó

  2008. május 23., 08:30 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  2 hozzászólás

  Május 26-án megosztja velünk az MNB, hogy mit gondol az inflációs célok teljesíthetőségéről. Ugyebár az inflációs kérdésekben elvileg egyet értő kormány és Magyar Nemzeti Bank azt tűzte ki magának célul, hogy két-három éves távon 3% lesz az infláció. Ha éppen nem annyi, akkor az MNB mindent megtesz, hogy annyi legyen, ha meg kábé annyi, akkor meg igyekszik ott tartani. Ezt hívják „inflációs célkitűzéses rendszernek”, más néven „inflation targetingnek”. Ez mostanában elég népszerű rezsim, az EU-ban például baltiakat és a bolgárokat kivéve mindegyik jegybank így működik. A balti-bolgár tengelyben azért nem, mert ők úgy döntöttek, hogy az árszint kontrollja helyett inkább a devizaárfolyam euróhoz viszonyított értékét fixálják be, az alacsony inflációt pedig a monetáris tanácstagok közös imájával igyekeznek elérni.

  2 hozzászólás Tovább

  Adam Smith, az agarak és a morális infláció

  2008. május 22., 08:06 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  9 hozzászólás
   

  Adam Smith-et megalázták, leköpték, a tanait kifordították, közgazdasági köreit négyszögesítették, és ez ideig-óráig sikerült is, bár nem tudni, hogy mennyivel lesz képes ez az állapot túlszárnyalni a mezonok élettartamát, ami sokszor a másodperc egy milliomod részéig sem tart. Valószínűleg tovább, de a határ nem lehet a csillagos ég.

  9 hozzászólás Tovább

  Mi a baj a magyar gazdasággal?

  2008. május 21., 15:43 Módosítva: 2009.03.13 10:25
  0
  14 hozzászólás
  Független közgazdászok látletetet készítettek a magyar gazdaságról, ennek alapján pedig kész programjavaslatot mutatnak be két hét múlva, melyet felajánlanak a politikusoknak. A kilabalas.hu oldalon az elemzés mellett tíz videóinterjút is közzétettek: hármat ezek közül már tegnap bemutattunk, most a fennmaradó hetet nézhetik meg. Nyilatkozik többek között Jaksity György, a Concorde vezetõje, Járai Zsigmond volt-, és Simor András jelenlegi jegybankelnök.
  14 hozzászólás Tovább

  Magyar kézbe magyar kötvényt!

  2008. május 21., 09:41 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  1
  26 hozzászólás

  A magyar lakosság köszöni szépen, de nem kér a magyar államkötvényekből. Nem kell neki, nem vásárolja meg. Mind az MNB, mind a befektetési alapok adatai arra utalnak, hogy a lakosság nem szívesen vásárolja a magyar állam kötvényeit. Miért? Az ok egyszerű. Aki hosszabb lejáratú magyar állampapírokat tartott az elmúlt években, az igencsak rosszul járt.

  26 hozzászólás Tovább

  Ami infláció ebben a rendszerben folyik...

  2008. május 13., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  40 hozzászólás

  Mitől emelkednek az élelmiszerárak? Az egyszerű, népies megoldás szerint sok a köcsög, a politikailag elfogult megoldás szerint Gyurcsány/Orbán/Bush, stb. szándékos népnyúzása tehet róla – mindkettő értékelhető, de nem túl helyes megoldásnak tűnik. Ha inkább a közgazdasági megoldás irányába próbálunk elmozdulni, akkor viszont igen komoly trendeket láthatunk az elmúlt években, ami jelentősen hatott az élelmiszerek árazására.

  40 hozzászólás Tovább

  Megint tartott az EKB. De kitart, vagy betart?

  0
  6 hozzászólás
  Egyik kollégám humoros megjegyzése szerint lassan az európai alkotmányban lehetne rögzíteni az eurozónában érvényes alapkamat szintjét. Csak a helyszín változott: az Európai Központ Bank döntéshozói ma éppen Athénban gyűltek össze, és ott hagyták 4%-on az alapkamatot, és még a sokak által várt puhább hangvétel is elmaradt. Az elmúlt egy év viharaiban folyamatosan 4%-on tartott kamat miatt sokakban felmerül a gondolat: nem látják az EKB-ban, hogy jön a lassulás, és hogy mennyire túlértékelt az euró? A legfrissebb jelentések most már a gazdasági aktivitás visszaesésére utalnak: az ipar gyengén teljesít, a bizalom csökken, a nyersanyagárak emelkedése lenyomja a vásárlóerőt, és a beruházások visszaesnek. Mindezekre válaszképpen a Fed jelentősen csökkentette a kamatát, akkor az EKB miért nem?
  6 hozzászólás Tovább

  A szlovákok megcsinálták

  2008. május 8., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  47 hozzászólás
  A Földközi-tenger közepén lévő Málta és Ciprus messze van közép-kelet Európától, ott mindig süt a nap, persze hogy nekik lehet eurójuk. Szerdán viszont úgy döntött az Európai Bizottság, hogy 2009 januárjától északi szomszédunknál, Szlovákiában is nagy eséllyel euróval fizethetünk majd.   Abban a Szlovákiában, amit pár évvel ezelőtt még jól lesajnáltunk, és jó érzéssel tértünk haza a chopoki síelésből, hogy nálunk azért mennyivel jobban mennek a dolgok.
  47 hozzászólás Tovább

  A farok csóválja?

  2008. május 5., 08:07 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  34 hozzászólás
  Van egy régi tőzsdei hasonlat, ami nagyon egyszerűen segíthet jól megértetni az átlagemberekkel is a tőzsde és a gazdaság kapcsolatát.
  Eszerint adott a kutyát sétáltató ember, ez a gazdaság, a kutya pedig nem más, mint a tőzsde, a tőzsdei árfolyamok. Az ember sétálgat, elég hosszú pórázon tartja a kutyát, a kutya pedig szaladgál fel és alá.
  34 hozzászólás Tovább

  Kínai tűzijátékgyár: indul a következő lufi?

  2008. április 25., 17:23 Módosítva: 2009.03.12 15:13
  0
  12 hozzászólás

  Az elmúlt három nap igen agresszív emelkedést láttunk a kínai tőzsdéken, akár a külföldiek számára fenntartott hongkongi H-részvénypiacot, akár a belföldiek kaszinójaként üzemelő sanghaji tőzsdét nézzük. (A kettő között némi átjárás azért már van). A tegnap reggeli 9%-os emelkedés a legtöbb volt, amit a Huangpu folyó partján láttak az elmúlt 10 évben. Persze rögtön mondhatjuk, hogy volt honnan, hiszen a sanghaji piac pont lefelezte magát az elmúlt fél évben. Nézzünk picit a mélyére, mi is történik most?

  12 hozzászólás Tovább

  A rézangyal és az olajfalók

  2008. április 21., 12:58 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  27
  61 hozzászólás
   

  Olcsó az olaj! És a többi nyersanyag sem drága, a réz angyalát! Új korszak következik a nyersanyagok és élelmiszerek kereskedésében, újra kell gondolni az árupiacok közgazdasági modelljét, legalábbis ilyen és ehhez hasonló hírek és főcímek árasztották el a piacokat a napokban. Deja vu-m van. Ha a nyersanyag szót kicseréljük high-tech-re vagy dotcomra, az új korszakot paradigmaváltásra, akkor már dereng a 2000-es amerikai technológiai lufi. Hallani a szirének csábító hangját: a nyersanyag-készletek fogyóban, míg a kereslet folyamatosan nő, ráadásul a gyenge dollár olcsóbbá teszi a zöldhasúban jegyzett termékeket, így nincs, ami megállítsa az árupiaci instrumentumok menetelését. Az iráni miniszter szerint alulértékelt az olaj, az elemzői házak pedig önkéntesen asszisztálnak az olajprognózisok 100 dollár fölé való emeléséhez, szoktatják a népet a drága nyersanyaghoz. Mindeközben Afrikában több 10 millió embert fenyeget éhínség és apadnak a raktárak élelmiszer- és nyersanyag készletei. Azt azonban már senki sem gondolja végig, hogy ennek talán nem a globális hiány az oka, hanem az egekbe szökő árak és a globális egyensúlytalanság.

  61 hozzászólás Tovább

  Dőlünk hátra?

  2008. április 18., 12:57 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  24 hozzászólás

  A tőzsdék irányát rövid távon leginkább befolyásoló tényezőről, a hangulatról írnék pár szót, hátha valaki nem ismeri. Jelenleg ugye van egy amerikai ingatlan-, és globális hitelpiaci válságtól, egy közelgő – mások szerint már távolodó - amerikai recessziótól és egy potenciális globális lassulástól fenyegetett világunk, amely ennek megfelelően esik is már egy jó ideje (ha azt mondom, „esik a világ”, akkor a világ az tőzsdeindex, mi más?). Azonban az utóbbi másfél hónap már az emelkedés jegyében telt, amely időszakban, ha egy bank nagy leírást (a fent említett problémák miatti veszteséget) jelentett be, azért emelkedett, ha kicsit, akkor azért, a vállalati eredmények egyelőre nem tudnak ráijeszteni a világra, és egyre többen vélik úgy, hogy már minden rossz be van árazva, miközben a legrosszabbon már túl vagyunk.
  24 hozzászólás Tovább

  Kisiklott a Shanghai Expressz

  2008. április 15., 20:57 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  26 hozzászólás
  Az elmúlt 4-5 hónapban majdnem felére estek a kínai részvények árai (Shanghai Composite Index), s aki egy éve vett kínai részvényeket, az sincs igazán pluszban. Aki pedig 5 éve vett kínai részvényeket, az jobban járt volna a magyarral, azok ugyanis triplázódtak szemben a kínai duplázóval. Hogy lehet ez? Hiszen Kína nő, mint a gomba, nőni kell a kínai részvényáraknak is, nemde? Dede. Ám a lakossági befektetők keserű tapasztalata (mindehol a világon, nemcsak nálunk), hogy általában mire őket "tájékoztatják" a kitűnő befektetési lehetőségekről, addigra a nagy emelkedésnek már közel van a vége.
  26 hozzászólás Tovább

  Megállíthatatlan árupiac?

  2008. április 15., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  13 hozzászólás
   

  A globális inflációs kilátások kapcsán szinte naponta lehet olvasni a commodity (árupiaci termékek, nyersanyag) árak várható alakulásával kapcsolatban. A 2007 eleje óta robbanásszerűen növekvő árak szerencsésebb esetben csak az inflációs számokat tolják egyre magasabbra, vannak azonban olyan országok is, ahol tüntetések, éhséglázadások törtek ki. A lakosság sorsát „szívükön viselő” országok egy csoportja, Oroszország és Kína egyszerű megoldást választott, egy időre befagyasztották az árakat. Nálunk mérsékeltebb a hatás, de arra elég, hogy komoly gondot jelentsen az MNB számára. 

  13 hozzászólás Tovább

  Kamatkiadások és népszavazás

  2008. április 14., 12:38 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  27 hozzászólás
  Azt mondják, a piac emlékezete nagyon rövid. Ezalatt azt szokták érteni, hogy többször is belemegy ugyanabba a hibába, ha hiába égeti meg magát, megint játszani kezd a tűzzel. Ezúttal azonban a politikusok emlékezetével lehet gond. A Reuters tudósítása szerint ma reggel Veres János a következőket mondta egy üzleti konferencián: „Az állampapírpiaci hozamok 150-200 bázisponttal emelkedtek a március 9-ei népszavazás után… így jövőre az adósságszolgálat terhe több mint 100 milliárd forinttal lesz magasabb.” Veres korábban már azt is jelezte, hogy az emelkedő kamatkiadások miatt nem hajtható végre a tervezett adócsökkentés. Kellett nekünk népszavazás, most nincs adócsökkentés!
  27 hozzászólás Tovább

  Adóelkerülés Magyarországon

  2008. április 11., 15:40 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  132 hozzászólás

  Az adóelkerülés súlyosságáról tavaly látott napvilágot egy átfogó MNB elemzés. A tanulmány az alábbi szerkezetben ad becslést ennek mértékére:

  132 hozzászólás Tovább

  Soros sorsa soron - tökéletes vihar közeleg a pénzügyi piacokon?

  2008. április 9., 14:29 Módosítva: 2009.03.04 11:15
  1
  61 hozzászólás
  Soros György az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy a globális pénzügyi válság következő területe a CDS-ek piaca. Node mi is az a CDS (credit default swap)? A CDS egy olyan pénzügyi termék, ami a kötvények kockázatának kereskedésére – értékpapírosítására – szolgál, (a kereskedését 1995-ben indították el). Tegyük fel, hogy van egy CSŐD nevű vállalat, amelynek 10 millió euró értékű kötvényeit (hitelét) egy PARA nevű társaság birtokolja.
  61 hozzászólás Tovább

  IMF lecke a jegybankoknak...

  2008. április 9., 13:00 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  10 hozzászólás
  Régóta húzódó vita kapcsán foglalt állást az IMF a legfrissebb áprilisi World Economic Outlook-jában. A nemzetközi pénzügyi szervezet azt tanácsolja, hogy a jegybankok kamatpolitikájuk alakításánál vegyék figyelembe az ingatlanpiaci árak alakulását. Az elemzés azt állítja, hogy az újítás nem jelentené a jelenleg alkalmazott (általában inflációs célkitűzés) monetáris politikai rezsimek sutba dobását, annak csak kiegészítése, rugalmasabb alkalmazása lenne.
  10 hozzászólás Tovább

  A pénz beszél

  2008. április 9., 12:00 Módosítva: 2009.02.07 11:07
  0
  3 hozzászólás
  Elemzők, alapkezelők, a Magyar Nemzeti Bank szakértői, az Indexen eddig is sokszor, de megszólaltatottként szerepelő pénzügyi guruk mostantól közvetlenül írnak - csak itt, csak most, csak Önöknek. Ijedtségre semmi ok: a szerzőket arra kértük, hogy a laikusok, az egyszerű érdeklődök számára is érthető módon, a szakkifejezéseket lehetőség szerint mellőzve mutassák be, mit látnak ők amögött, ami szerintük említésre méltó esemény, hír, megszólalás volt a gazdaságban; éppen mi gondolkodtatta el őket a politikából; miért tartanak érdekesnek egy-egy tanácskozást, konferenciát; mi történik és mit kéne tenni az államháztartásban. A szerzők minden esetben személyes véleményeiket közlik, azaz bejegyzéseik nem tekinthető az őket foglalkoztató cégek hivatalos álláspontjának – ez a megkötés lehetőséget ad arra is, hogy szabadabban, ha éppen kell, kritikusabban fogalmazzanak.
  3 hozzászólás