A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

A szlovákok megcsinálták

2008. május 8., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
47 hozzászólás
A Földközi-tenger közepén lévő Málta és Ciprus messze van közép-kelet Európától, ott mindig süt a nap, persze hogy nekik lehet eurójuk. Szerdán viszont úgy döntött az Európai Bizottság, hogy 2009 januárjától északi szomszédunknál, Szlovákiában is nagy eséllyel euróval fizethetünk majd.   Abban a Szlovákiában, amit pár évvel ezelőtt még jól lesajnáltunk, és jó érzéssel tértünk haza a chopoki síelésből, hogy nálunk azért mennyivel jobban mennek a dolgok.
Tovább

A farok csóválja?

2008. május 5., 08:07 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
34 hozzászólás
Van egy régi tőzsdei hasonlat, ami nagyon egyszerűen segíthet jól megértetni az átlagemberekkel is a tőzsde és a gazdaság kapcsolatát.
Eszerint adott a kutyát sétáltató ember, ez a gazdaság, a kutya pedig nem más, mint a tőzsde, a tőzsdei árfolyamok. Az ember sétálgat, elég hosszú pórázon tartja a kutyát, a kutya pedig szaladgál fel és alá.
Tovább

Kínai tűzijátékgyár: indul a következő lufi?

2008. április 25., 17:23 Módosítva: 2009.03.12 15:13
0
12 hozzászólás

Az elmúlt három nap igen agresszív emelkedést láttunk a kínai tőzsdéken, akár a külföldiek számára fenntartott hongkongi H-részvénypiacot, akár a belföldiek kaszinójaként üzemelő sanghaji tőzsdét nézzük. (A kettő között némi átjárás azért már van). A tegnap reggeli 9%-os emelkedés a legtöbb volt, amit a Huangpu folyó partján láttak az elmúlt 10 évben. Persze rögtön mondhatjuk, hogy volt honnan, hiszen a sanghaji piac pont lefelezte magát az elmúlt fél évben. Nézzünk picit a mélyére, mi is történik most?

Tovább

A rézangyal és az olajfalók

2008. április 21., 12:58 Módosítva: 2009.02.07 11:07
27
61 hozzászólás
 

Olcsó az olaj! És a többi nyersanyag sem drága, a réz angyalát! Új korszak következik a nyersanyagok és élelmiszerek kereskedésében, újra kell gondolni az árupiacok közgazdasági modelljét, legalábbis ilyen és ehhez hasonló hírek és főcímek árasztották el a piacokat a napokban. Deja vu-m van. Ha a nyersanyag szót kicseréljük high-tech-re vagy dotcomra, az új korszakot paradigmaváltásra, akkor már dereng a 2000-es amerikai technológiai lufi. Hallani a szirének csábító hangját: a nyersanyag-készletek fogyóban, míg a kereslet folyamatosan nő, ráadásul a gyenge dollár olcsóbbá teszi a zöldhasúban jegyzett termékeket, így nincs, ami megállítsa az árupiaci instrumentumok menetelését. Az iráni miniszter szerint alulértékelt az olaj, az elemzői házak pedig önkéntesen asszisztálnak az olajprognózisok 100 dollár fölé való emeléséhez, szoktatják a népet a drága nyersanyaghoz. Mindeközben Afrikában több 10 millió embert fenyeget éhínség és apadnak a raktárak élelmiszer- és nyersanyag készletei. Azt azonban már senki sem gondolja végig, hogy ennek talán nem a globális hiány az oka, hanem az egekbe szökő árak és a globális egyensúlytalanság.

Tovább

Dőlünk hátra?

2008. április 18., 12:57 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
24 hozzászólás

A tőzsdék irányát rövid távon leginkább befolyásoló tényezőről, a hangulatról írnék pár szót, hátha valaki nem ismeri. Jelenleg ugye van egy amerikai ingatlan-, és globális hitelpiaci válságtól, egy közelgő – mások szerint már távolodó - amerikai recessziótól és egy potenciális globális lassulástól fenyegetett világunk, amely ennek megfelelően esik is már egy jó ideje (ha azt mondom, „esik a világ”, akkor a világ az tőzsdeindex, mi más?). Azonban az utóbbi másfél hónap már az emelkedés jegyében telt, amely időszakban, ha egy bank nagy leírást (a fent említett problémák miatti veszteséget) jelentett be, azért emelkedett, ha kicsit, akkor azért, a vállalati eredmények egyelőre nem tudnak ráijeszteni a világra, és egyre többen vélik úgy, hogy már minden rossz be van árazva, miközben a legrosszabbon már túl vagyunk.
Tovább

Kisiklott a Shanghai Expressz

2008. április 15., 20:57 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
26 hozzászólás
Az elmúlt 4-5 hónapban majdnem felére estek a kínai részvények árai (Shanghai Composite Index), s aki egy éve vett kínai részvényeket, az sincs igazán pluszban. Aki pedig 5 éve vett kínai részvényeket, az jobban járt volna a magyarral, azok ugyanis triplázódtak szemben a kínai duplázóval. Hogy lehet ez? Hiszen Kína nő, mint a gomba, nőni kell a kínai részvényáraknak is, nemde? Dede. Ám a lakossági befektetők keserű tapasztalata (mindehol a világon, nemcsak nálunk), hogy általában mire őket "tájékoztatják" a kitűnő befektetési lehetőségekről, addigra a nagy emelkedésnek már közel van a vége.
Tovább

Megállíthatatlan árupiac?

2008. április 15., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
13 hozzászólás
 

A globális inflációs kilátások kapcsán szinte naponta lehet olvasni a commodity (árupiaci termékek, nyersanyag) árak várható alakulásával kapcsolatban. A 2007 eleje óta robbanásszerűen növekvő árak szerencsésebb esetben csak az inflációs számokat tolják egyre magasabbra, vannak azonban olyan országok is, ahol tüntetések, éhséglázadások törtek ki. A lakosság sorsát „szívükön viselő” országok egy csoportja, Oroszország és Kína egyszerű megoldást választott, egy időre befagyasztották az árakat. Nálunk mérsékeltebb a hatás, de arra elég, hogy komoly gondot jelentsen az MNB számára. 

Tovább

Kamatkiadások és népszavazás

2008. április 14., 12:38 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
27 hozzászólás
Azt mondják, a piac emlékezete nagyon rövid. Ezalatt azt szokták érteni, hogy többször is belemegy ugyanabba a hibába, ha hiába égeti meg magát, megint játszani kezd a tűzzel. Ezúttal azonban a politikusok emlékezetével lehet gond. A Reuters tudósítása szerint ma reggel Veres János a következőket mondta egy üzleti konferencián: „Az állampapírpiaci hozamok 150-200 bázisponttal emelkedtek a március 9-ei népszavazás után… így jövőre az adósságszolgálat terhe több mint 100 milliárd forinttal lesz magasabb.” Veres korábban már azt is jelezte, hogy az emelkedő kamatkiadások miatt nem hajtható végre a tervezett adócsökkentés. Kellett nekünk népszavazás, most nincs adócsökkentés!
Tovább

Adóelkerülés Magyarországon

2008. április 11., 15:40 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
132 hozzászólás

Az adóelkerülés súlyosságáról tavaly látott napvilágot egy átfogó MNB elemzés. A tanulmány az alábbi szerkezetben ad becslést ennek mértékére:

Tovább

Soros sorsa soron - tökéletes vihar közeleg a pénzügyi piacokon?

2008. április 9., 14:29 Módosítva: 2009.03.04 11:15
1
61 hozzászólás
Soros György az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy a globális pénzügyi válság következő területe a CDS-ek piaca. Node mi is az a CDS (credit default swap)? A CDS egy olyan pénzügyi termék, ami a kötvények kockázatának kereskedésére – értékpapírosítására – szolgál, (a kereskedését 1995-ben indították el). Tegyük fel, hogy van egy CSŐD nevű vállalat, amelynek 10 millió euró értékű kötvényeit (hitelét) egy PARA nevű társaság birtokolja.
Tovább

IMF lecke a jegybankoknak...

2008. április 9., 13:00 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
10 hozzászólás
Régóta húzódó vita kapcsán foglalt állást az IMF a legfrissebb áprilisi World Economic Outlook-jában. A nemzetközi pénzügyi szervezet azt tanácsolja, hogy a jegybankok kamatpolitikájuk alakításánál vegyék figyelembe az ingatlanpiaci árak alakulását. Az elemzés azt állítja, hogy az újítás nem jelentené a jelenleg alkalmazott (általában inflációs célkitűzés) monetáris politikai rezsimek sutba dobását, annak csak kiegészítése, rugalmasabb alkalmazása lenne.
Tovább

A pénz beszél

2008. április 9., 12:00 Módosítva: 2009.02.07 11:07
0
3 hozzászólás
Elemzők, alapkezelők, a Magyar Nemzeti Bank szakértői, az Indexen eddig is sokszor, de megszólaltatottként szerepelő pénzügyi guruk mostantól közvetlenül írnak - csak itt, csak most, csak Önöknek. Ijedtségre semmi ok: a szerzőket arra kértük, hogy a laikusok, az egyszerű érdeklődök számára is érthető módon, a szakkifejezéseket lehetőség szerint mellőzve mutassák be, mit látnak ők amögött, ami szerintük említésre méltó esemény, hír, megszólalás volt a gazdaságban; éppen mi gondolkodtatta el őket a politikából; miért tartanak érdekesnek egy-egy tanácskozást, konferenciát; mi történik és mit kéne tenni az államháztartásban. A szerzők minden esetben személyes véleményeiket közlik, azaz bejegyzéseik nem tekinthető az őket foglalkoztató cégek hivatalos álláspontjának – ez a megkötés lehetőséget ad arra is, hogy szabadabban, ha éppen kell, kritikusabban fogalmazzanak.