Amerikai makroadatok rontották a hangulatot a budapesti tőzsdén

2011.07.08. 17:50

Egy százalék alatti, 170,28 pontos eséssel zárt pénteken a Budapesti Értéktőzsde indexe, a záróérték 22 314,15 pont volt.

A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott, a Mol és az OTP gyengült, míg a Magyar Telekom és a Richter erősödött. A Quaestor elemzője, Varga Zoltán szerint az elmúlt két hét optimista mozgása után pénteken negatív korrekció söpört végig a tőzsdéken, amelyet a vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adatok váltottak ki.

Az Erste üzletkötője, Varjú Péter szintén a kiábrándítóan rossz amerikai foglalkoztatási adatokkal magyarázta, hogy délután összeomlottak a piacok, pedig reggel még jó hangulatban indult a kereskedés. Az OTP-t szerinte emellett az európai bankszektor rossz szereplése is lefele húzta. Utóbbi az európai banki stressztesztek jövő pénteki ismertetése előtti találgatásokkal függ össze.

A Mol 1,29 százalékkal, 20 650 forintra csökkent 2,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP 1,55 százalékos eséssel 5700 forinton zárt 7,2 milliárdos forgalom mellett. A tőzsde összforgalma 11,4 milliárd volt, a két erősödő papírnak félmilliárd forint alatti volt a forgalma.  • Hírek
  • Babaváró hitel