Vegyes zárás New Yorkban

2012.08.22. 22:28

Veszteséges nyitás után vegyesen zártak az amerikai tőzsdék. A DJIA-30 index 0,23 százalékkal 13.173 pontra esett, a S&P-500 index 0,02 százalékkal 1.414 pontra emelkedett, a Nasdaq Composite index pedig 0,21 százalékkal 3.074 pontra emelkedett.

Az indexek kezdeti esését a vártnál nagyobb júliusi japán kereskedelmi deficit láttán világszerte megindult tőzsdei visszaesés váltotta ki. Ez okot adott az előző néhány hétben felhalmozott tetemes árfolyamnyereségek lefölözésére is.

A részvényárfolyam indexek a Fed újabb gazdaságösztönző intézkedésekre mutatott hajlandóságának köszönhetően váltottak át nyereségbe a kereskedés végére.

A Fed nyíltpiaci bizottsága a FOMC három héttel ezelőtti kamatdöntő ülésének szerdán este közzétett jegyzőkönyvéből a testület újabb gazdaságösztönző program elindítása melletti hajlandósága derül ki.

A DJIA indexben képviselt ágazatok közül a fogyasztói ciklikus, az energiaipari és a pénzügyi részvények erősödtek a legnagyobb mértékben, 0,20-0,30 százalékkal. A technológiai ágazatok részvényei átlagosan egy százalék, a feldolgozóipari részvények összességében fél százalék veszteséget szenvedtek el, de a gépgyártó vállalatok akár másfél százalékot is estek.

A Home Depot 0,6 százalékkal, a Wal Mart 0,3 százalékkal erősödött, a Bank of America 0,5 százalékkal, az American Express 0,4 százalékkal emelkedett, az ExxonMobil 0,3, a Chevron pedig 0,2 százalékkal javult.

A Microsoft, az IBM, a Verizon és a Boeing részvények 0,5-0,7 százalékkal gyengültek.

A DJIA index tagjai közül a legnagyobb esést a Hewlett-Packard részvénye szenvedte el, 3,4 százalékot, a tőzsde zárása után esedékes és várhatóan kedvezőtlen eredmény beszámolója miatt.

A S&P-500 index legnagyobb vesztese a Dell volt több mint öt százalékkal az elemzői várakozásokat alulmúló második negyedévi eredmény beszámolója miatt.

Az olaj és az arany ára a gazdaságösztönző lépések reményében emelkedett szerdán.

Az amerikai WTI nyersolaj legközelebbi határidős jegyzése a Nymex árutőzsdén hordónként 97,26 dolláron zárt, 42 centtel az előző napi felett. A WTI május 10 óta első alkalommal zárt 97 dollár felett.

Az arany ára május eleje óta első alkalommal emelkedett unciánként 1650 dollár fölé. A Comex határidős árupiacon unciánként 1640,50 dolláron, az előző napinál 2,40 dollárral, 0,2 százalékkal alacsonyabban zárt az arany még a FOMC jegyzőkönyv közzététele előtt, de az elektronikus kereskedelemben az ár később 14,60 dollárral 1655,10 dollárra emelkedett.  • Hírek
  • Babaváró hitel