Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Magához tér az amerikai tőzsde

2001.10.11. 23:23
Két meghatározó amerikai tőzsdeindex, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq és a Standard & Poor's 500 egy hónappal a terrortámadások után ismét elérte, illetve meg is haladta a szeptember 10-i értéket.
A Nasdaq csütörtökön 4,62 százalékot emelkedett, és 1701 ponton zárt (a szeptember 10-i értéke 1695 pont volt), a Standard & Poor pedig 16 pontos (1,52 százalékos) emelkedés után 1097 ponton zárt (a terrortámadás előtti napon 1092 ponton állt).

A harmadik jelentős tőzsdeindex, a Dow is jelentős, 1,84 százalékos emelkedést mutatott, de egyelőre nem érte el a merényletek előtti értékét. A technológiai papírok közül jelentősen erősödött a Yahoo!, annak ellenére, hogy a cég nemrég bejelentette: harmadik negyedéve veszteséges volt, és jövőre újabb költségcsökkentésre, elbocsátásokra készül. (Bővebben a Yahoo! helyzetéről>>)

A nap nagy nyertesei között volt a nagy sávszélességű hálózati eszközöket gyártó Redback Networks, az online kereskedő E-Trade (a részvény köze húsz százalékot erősödve 78,85 dolláron zárt) , és a mobilkommunikációval és szoftverfejlesztéssel foglalkozó (például az Eudora mailprogramot jegyző) Qualcomm, amely közel tíz százaléknyit erősödött.

A hagyományos iparágak óriásai közül a General Electric szerepelt jól, miután hozta az elemzők által várt enyhe profitnövekedést.

Az elemzők szerint úgy látszik, az amerikai részvénypiacok kiheverték a a terrortámadások okozta sokkot, és a kormányzati intézkedések is meghozták az eredményt, legalábbis a befektetők bizalma valamelyest visszatért.