Szilárda
0 °C
6 °C

Lehúzza a rolót az egyik vezető brókercég

2001.06.22. 15:43
Az alacsony forgalom miatt kivonul a magyarországi részvénypiacról a Credit Suisse First Boston. Az Index tudomása szerint a szinte kizárólag külföldi megbízásokat teljesítő alkuszcég fél éve fontolgatja, hogy lehúzza a rolót.
Az alacsony forgalom miatt felhagy budapesti és prágai részvénykereskedési tevékenységével a Credit Suisse First Boston (CSFB) befektetési csoport, amely a cég pénteki bejelentése szerint a jövőben Londonból foglalkozik ezeknek az országoknak a papírjaival. A CSFB egy vezető illetékese a Reutersnek azt mondta, hogy a cég moszkvai brókertevékenysége is felülvizsgálat alatt áll, s összesen 12-15 értékpapír-forgalmazói és irodai állás szűnhet meg Kelet-Európában.

Varsóban maradnak

A bank csehországi részlegének vezetője azt mondta, hogy a döntés csütörtökön született, s ők már értesítették róla a helyi tőzsdét és az értékpapírpiaci felügyeletet. Michal Susak szerint természetes lépésről van szó, mivel ezek kis piacok, s magasak a hozzájuk kapcsolódó kockázatok. Nem közölte ugyanakkor, hogy a bank pontosan mikor fejezi be brókertevékenységét a két tőzsdén. A CSFB illetékesei szerint a varsói tevékenységet nem érinti a döntés.

Folyamatosak a leépítések

A feltörekvő térségekben és ezen belül Kelet-Európában más bankok is drámai mértékben építették le az értékpapírpiaci alkalmazottak számát a forgalom visszaesése miatt; Kelet-Európában egyebek mellett az ABN Amro és a prágai székhelyű Wood and Co. jelentett be elbocsátásokat - írta a Reuters. A CSFB budapesti igazgatója, Bartha János megerősítette a Reutersnek, hogy a részvénykereskedést Londonból folytatja a cég, de a budapesti részleg továbbra is végez helyben gazdasági elemzéseket, valamint alapkezelői és befektetési banki tevékenységet, ugyanúgy, mint a prágai iroda. A CSFB tőzsdetagságát is megszüntetik.

Megvárták a privatizációt

A CSFB közel 11 éve van jelen a magyarországi részvénypiacon. Szinte kizárólag külföldi nagybefektetők, alapkezelők, nyugdíjpénztárak megbízásaival foglalkoztak, kevés magyar ügyfelük volt. Az Index tudomása szerint a kivonulás gondolatával fél éve foglalkoznak a CSFB döntéshozói. A forgalom alapján rendre az első öt hely valamelyikével büszkélkedő CSFB egyébként a '90-es évek közepén is eljátszott a kilépés gondolatával, ám akkor úgy döntöttek, hogy a vezető hazai cégek - például a Matáv - privatizálását és tőzsdei bevezetését még megvárják.