Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az unalmas Erény és a vidám Bűn harca a befektetőkért

2001.07.10. 11:33
A Bűn és az Erény küzdelmében a jó - bár unalmas - oldal áll nyerésre, legalábbis a világ részvénypiacain. Mára egyetlen olyan befektetési alap maradt, amely alkohol-, cigaretta-, óvszer- és vécépapírgyártók papírjaiba fektet. A Jó, vagyis környezettudatos befektetők ellenben 8 új, kizárólag "erkölcsös" cégek árfolyamait összesítő indexhez igazodhatnak ezután.
Mától kezdik kiszámítani FTSE4good néven az "etikus befektetést" lehetővé tévő indexeket. Ezek olyan befektetőknek nyújtanak mankót, akikben beteges mértékben túlnőtt a társadalmi és környezettudatosság, bármit jelentsen is ez a két kifejezés. A "jófiúk" - "-lányok?" - klubjába nem kerülhetnek be a dohány- és fegyvergyárak és az atomenergia előállításával foglalkozó cégek. Az erénycsőszök igen szigorúan mérnek, hiszen a nagy európai vállalatok fele kihullott a rostán. A három fő piros pont a környezettudatosság, az emberi jogok védelme és a részvényesekkel ápolt jó kapcsolat.

A Nagy Tanítóbácsi megmondja, jól viselkedtél-e

A kimaradók azért fellebbezhetnek. Az erénycsőszök ekkor megmondják, mi volt a bűnük, így lehetőség lesz a megtérésre. A "megfelelők" fizetség ellenében kerülhetnek be az indexbe, a befolyó összeget - meglepetésre - jótékony célra fordítják.

Egyre többen hajtanak az etikára

"Azért vezetjük be ezeket az indexeket, mert egyre több befektető tesz pénzt szociálisan felelősségteljes vállalkozásokba" - mondta a BBC Breakfast című reggeli műsorában Mark Makepeace, az FTSE International vezetője. Makepeace szerint az utóbbi időben megnégyszereződtek az ilyen befektetések.

Van azért ellenméreg

Persze bőven akadnak pesszimista antropológiában utazó befektetők, akik az élet igazi fundamentumaiban, az alkoholban, a cigarettában, a gyógyszerekben, a szexben, a szerencsejátékokban látják a biztos árfolyamnyereség kulcsát. Az ilyen termékeket gyártó cégek papírjai különösen akkor kínálnak stabil befektetést, ha nehéz idők járnak a gazdaságban. Egy kisebb fajta gazdasági visszaeséstől ugyanis az emberek még nem fognak kevesebbet zülleni, sőt. A Credit Suisse First Boston "bűnös részvényeket" tartalmazó indexe például a 2000. márciusban kezdődött nagy technológiai piaci összeszakadást követő egy évben 20 százalékkal emelkedett.

Rulett, nők, osztalékszelvény

A színtisztán bűnös részvényekbe fektető alapok a '90-es évek elején élték fénykorukat. Mára csak egy maradt, a Morgan Funshare, melynek alapítója, a 81 éves Burton Morgan rendületlenül dacol a trenddel. Műintézményét népszerűsítő reklámokban továbbra is szívesen jelenik meg kaszinókban, könnyű hölgyekkel és nehéz italokkal körülvéve. "Befektetési alapom olyan habitusformáló kis árucikkekbe fektet be, melyek nélkül az emberek nem tudnak élni" - árulta el a nagy befektetési titkot Mr. Burton idén március végén a cnnfn.comnak. Szerinte az első számú ilyen termék a vécépapír, de nem veti meg a pelenkát, papírzsebkendőt vagy óvszert gyártó vállalatok részvényeit sem.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft