Emőke
-4 °C
9 °C

Ismét kamatot csökkentett a Fed

2001.05.16. 08:44
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága kedden a Wall Streeti elemzők várakozásaival összhangban 50 bázisponttal csökkentette az irányadó rövid távú kamatlábat, amely ezzel 4 százalékra, hét éve nem látott szintre süllyedt.
Közleményében a bizottság a csökkenő beruházásokkal és vállalati profitokkal, valamint a bizonytalan üzleti kilátásokkal indokolta a lépést. A fogyasztói kiadások viszont a Fed véleménye szerint jól alakulnak, és a termelékenység első negyedévben tapasztalt visszaesése is átmenetinek tűnik.

Ennek ellenére a bizottság úgy véli, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gazdaság további gyengélkedésére lehet számítani.

A tőzsdék visszafogottan reagáltak a lépésre. A cbsmarketwatch.com szerint a Wall Streeten egyre többen úgy vélik, a Fed lassan a kamatcsökkentési ciklus végére ér, bár a határidős kamatpiaci kötések alapján úgy tűnik, a befektetők júniusra további 25 bázispontos kamatvágást valószínűsítenek. A Fed nyíltpiaci bizottsága legközelebb június 26-án ülésezik.