Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Fed a tőzsdék segítségére sietett

2001.09.17. 15:08
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hétfő reggel 50 bázisponttal csökkentette az irányadó rövid távú kamatlábat.
A nyolcadik kamatvágás január eleje óta

Idén a Fed összesen 4 százalékponttal csökkentette a kamatokat. Ez a nyolcadik kamatvágás ebben az esztendőben, és ez a harmadik olyan alkalom, amikor a nyíltpiaci bizottság két ülése között csökkentett a Fed.

"Már a múlt heti tragikus események előtt emelkedett a munkanélküliség, csökkent a termelés és az üzleti beruházások összege, a múlt heti események pedig magukban rejtik annak lehetőségét, hogy tovább csökkennek az üzleti és a fogyasztói kiadások" - indokolta a lépés a jegybank.

A Fed kormányzói konferenciabeszélgetésük során abban is 5-0 arányban egyetértettek, hogy fél százalékponttal csökkentik a diszkontrátát. A bank emellett jelezte, hogy kész likviditást biztosítani az amerikai piacokon.

A lehető legrosszabbkor jött a terrortámadás

A legfrissebb gazdasági adatok szerint a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban augusztusban 1993 óta nem látott szintre esett vissza, a munkanélküliség négyéves csúcsra, 4,9 százalékra emelkedett.

A második negyedévben az amerikai nemzeti össztermék csupán 0,2 százalékkal bővült. Ez a legalacsonyabb növekedési ütem 8 év óta.

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a múlt hét keddi terrortámadások hatására megnőtt az amerikai gazdaság recessziójának valószínűsége.