Klaudia
-3 °C
3 °C

Befektetők a B-középben

2001.07.16. 12:27
Tőzsdei részvénykibocsátással próbál 5 millió fontot felhajtani az angol másodosztályba most feljutott Millwall futballcsapata. Elemzők a papírt nem tartják jó befektetésnek, így a kibocsátó a drukkerek hűségében bízik.
Bár a Manchester United részvényét kivéve egyik angol klub papírjai sem bizonyultak eddig jó üzleti befektetésnek, Nagy-Britanniában továbbra is népszerű a tőkebevonásnak ez a formája. Bennfentesek szerint az egyre vadabb játékosfizetések kényszerítik a klubokat tőzsdére, mert itt még azok a csapatok is forráshoz juthatnak, amelyek bankhitelt kis eséllyel kapnának, ám hűséges szurkolóik a gazdasági racionalitásra rácáfolva hajlandóak tejelni.

Annyiszor nyertek, hogy tönkrementek

A Millwall sanyarú anyagi helyzetét sportbéli sikerének köszönheti. Külön prémiumrendszert dolgoztak ki, hogy ösztönözzék a feljutást a harmadosztályból, ami a május 31-én zárult üzleti félévben 1 millió 351 ezer fontos veszteséget okozott. Ezért most a tőzsdei egypennys árfolyamhoz képest darabonként 0,7 pennyért kínálják az értékpapírokat, hogy azok bevételéből bent tudjanak maradni a második ligában. (A magyar Gázszer csapatának anyagi csődjét annak idején az gyorsította, hogy az együttes váratlanul jól szerepelt a bajnokságban, így megugrottak a prémiumok.)

Hasonló okokból megy tőzsdére az elitligába most visszakerült Watford, a popzenész Sir Elton John kedvenc csapata, amelybe a sztár korábban font milliókat pumpált.

Részvényt keretezz!

Mennyire meglepődnénk egy eredeti kárpótolton, aki Mol és Matáv részvényeit bekeretezve kiakasztja a nappaliban. De ez csak azért van, mert a futballcégeknek Magyarországon esélyük sincs tőzsdére menni. A futballrészvények vásárlásától a nagy intézményi befektetők általában óvakodnak. A tulajdonosok derékhadát így azok a lelkes szurkolók adják, akik azért vesznek részvényt, hogy aztán kiakaszthassák a falra. Egy szigorú befektető valószínűleg szívrohamot kapna az árfolyam állandó vad ingadozásától. Az etalonnak tekintett Manchester United árfolyama a Bajnokok Ligájából való kiesés után például 4 százalékot esett egy nap alatt.