Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megkopasztották a leggazdagabb kínaiakat

2001.08.06. 12:00
Egyetlen hét leforgása alatt 3,8 milliárd jüant (128,5 milliárd forintot) vesztett a hat legnagyobb kínai magánbefektető, miután az ország tőzsdéi rettenetes napokat éltek át. A legdurvább napon Zhu Baoguo percenként 1.77 millió jüannal lett szegényebb.
A múlt havi "fekete hét" során a 21st Century Business Herald számításai szerint a gazdag magántőkések 3,8 milliárd jüant vesztettek, míg a teljes tőzsde kapitalizációja 635,3 milliárd jüannal csökkent.

A drámai napok során a sanghaji tőzsde 12,56, a shenzeni 11,86 százalékot zuhant.

Anyus, kellett neked gyógyszerpapírt venni!

A legrosszabbul Zhu Baogou és családja jártak, akiknek ellenőrző részesedésük van a Taitai gyógyszergyárban. A família vagyona 6 kereskedési nap alatt 1,16 milliárd jüannal (39,2 milliárd forinttal) csappant meg.

Nem járt jobban Liu gazda sem

Nem kifejezetten örülhetett szépen csillogó ezüstérmének Liu Yonghao, az Új Remény elnevezésű agrárcég tulajdonosa, aki vesztére a China Minsheng Bankban, az ország egyetlen privát pénzintézetében is jelentős pakettet vásárolt, így összesen 712 millió jüanos vagyoncsökkenést könyvelhetett el.

Nyomultak a pékek is

Hogy az Új Gazdaság és a péksüteményszakma sem maradjon ki a jóból, arról a harmadik helyezett Wang Wenjing, az Ufsoft nevű, pénzügyi szoftvereket készítő cég többségi tulajdonosa gondoskodott 661 millió jüanos buktájával. Amikor a részvényt május közepén bevezették a sanghaji tőzsdére, a befektetők annyira megvadultak, hogy egy nap leforgása alatt 150 százalékkal nyomták fel az árfolyamot, egy csapásra milliárdossá téve Wangot.

Zhu és a mágikus óra

A legdurvább nap július 30-a volt, amikor Sanghaj 5,27, Shenzen pedig 5,16 százalékot gyengült négy óra alatt, 271 milliárd jüant vesztve, ami Kína tavalyi GDP-jének 2,4 százaléka. Ez alatt a négy mágikus óra alatt bukott Zhu percenként 1,77 milliót.