Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Veszteséges a Mol

2001.11.12. 08:13
A Mol-csoport az elemzők által vártnál nagyobb, 14,3 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el idén az első kilenc hónapban, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 23,1 milliárd forintos nettó nyereségével - tájékoztatta a társaság az MTI-t a nemzetközi számviteli szabványok (IAS) szerint készített, nem auditált gyorsjelentésében.
Az elemzők mintegy 12 milliárd forintra becsülték a Mol első kilenc havi veszteségét. A veszteség részvényenként 146 forintot tett ki, míg egy évvel korábban még 235 forint volt a nyereség.

Kilenc hónap alatt 111 milliárdos veszteséget okozott a gázüzlet

A veszteség továbbra is a gázüzletágnak tudható be, amely az első kilenc hónapban 111 milliárd forinttal rontotta a társaság eredményét, egy évvel korábban ez az összeg 79,2 milliárd forint volt. A harmadik negyedévben a gázüzletág vesztesége 32,6 milliárd forint volt, 25 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az átlagos nagykereskedelmi értékesítési ár a harmadik negyedévben 32,4 forint volt köbméterenként, ami 42 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagos importár viszont csak 2 százalékkal nőtt egy év alatt, így 37,8 forint volt köbméterenként. A földgáz értékesítés a hidegebb szeptemberi időjárás miatt 5 százalékkal 1,6 milliárd köbméterre növekedett a harmadik negyedévben.

Folyik a veszteségtermelő üzletág értékesítése

Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentésben leszögezi: a gázüzlet jövőjének megoldása továbbra is elsőrendű feladat. Az adatszoba nyitva áll és folyik az értékesítési eljárás. Bár a várható gázveszteségre vonatkozó becslés továbbra is érvényben van, pozitív fejlemény, hogy a veszteség csökkenő tendenciát mutat. A gázüzletág veszteségét több mint 120 milliárd forintban jelölték meg korábban.

Nőttek a bevételek, de a költségek is

A Mol-csoport árbevétele 815,98 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 729,87 milliárd forinttal. A költségek 836,67 milliárd forintot tettek ki szeptember végéig. A növekedés a bevételeknél egy év alatt 12 százalék, míg a költségeknél 22 százalék volt. A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke nőtt a legnagyobb mértékben. Idén január-szeptemberben 359,54 milliárd forintot tett ki, ami 45 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az anyagköltségek 4 százalékkal 301,87 milliárd forintra emelkedtek.

Az üzleti tevékenységből (kutatás és termelés, feldolgozás és kereskedelem) így 20,69 milliárd forint vesztesége származott a Mol-nak. Az üzleti veszteséget tetézte a pénzügyi műveleteken elszenvedett 8,5 milliárd forint veszteség.

Kilenc milliárdot hoztak az érdekeltségek

A társult vállalkozásoktól 9,1 milliárd forint nyereséget kapott a Mol. Ebből a szlovák Slovnaft 6,8 milliárd forintot, a TVK pedig 2,3 milliárd forintot tett ki. A TVK eredménye tartalmazza azt a 0,6 milliárd forint nyereséget is, amelyet a társaság részvényeinek értékesítéséből befolyó árfolyamnyereség volt.