Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Vártnál kisebb a Mol vesztesége

2001.08.14. 09:27
A Mol-csoport az elemzők által vártnál kisebb mértékű, azaz 4,68 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el az idén az első félévben, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 28,93 milliárd forintos nyereségével. Az elemzők mintegy 6 milliárd forintra becsülték a Mol féléves veszteségét.
Nőtt a gázüzletág vesztesége

A veszteség továbbra is a gázüzletágnak tudható be, amely az első hat hónapban 78,4 milliárd forinttal rontotta a társaság eredményét. Egy évvel korábban ez az összeg 35,8 milliárd forint volt.

Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója az év egészére a gázüzletág veszteségét több mint 120 milliárd forintra becsüli, így az 1995-ös privatizáció után várhatóan először lesz egész évre vetítve veszteséges a Mol. Az üzletág jövőjének megoldása érdekében megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel, beleértve a kormányt is. Hernádi Zsolt szerint a konkrét fejleményekről az év végére várható beszámoló.

Emelkedtek a bevételek, de a költségek is

A csoport összes működési bevétele 543,16 milliárd forint volt, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az összes működési költség ugyanakkor 28 százalékkal lett több, 555 milliárd forintot tett ki.

A TVK és a Slovnaft csökkentette a veszteséget

Az üzleti tevékenység vesztesége 11,84 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 49 milliárd forint veszteséggel.

A Mol pénzügyi tevékenységéből 2,9 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ami 78 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál. A javulást a forint erősödésével magyarázza a gyorsjelentés. A második negyedévben a Mol 16,2 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el, amit rontott az első negyedévi 7,9 milliárd forintos veszteség.

A Mol-csoport veszteségén a TVK és a Slovnaft együttesen 7,3 milliárd forinttal javított.

Mol-ajánlat a lengyel PKN-re

A Mol augusztus 13-án ajánlatot nyújtott be a Polski Koncern Naftowy Orlen S.A.(PKN) lengyel olajipari társaságra, a privatizációért felelős cég kérésére - tette közzé a társaság kedden a Magyar Tőkepiacban.

A PKN Lengyelország legnagyobb kőolaj-finomítója és kőolaj-termék forgalmazója. Meghatározó nagy- és kiskereskedelmi hálózattal rendelkezik. Lengyelország augusztus elején kért árajánlatot a PKN Orlen 17,6 százalékára a magyar Moltól és az osztrák OMV-től.

A Mol ajánlatában szerepel részesedés vásárlása a PKN-ben, illetve az a lehetőség is, hogy a PKN szerez részesedést a Molban. A magyar olajcég ajánlata a két cég közötti szorosabb együttműködésre is kiterjed.

A lengyel kormány a szeptember 23-i általános választásokig szeretné kijelölni a vásárlót. Az eladást ugyanakkor ellenzi a jelenleg ellenzékben lévő szociáldemokrata párt.