Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A világ a Wall Streetre figyel

2001.09.17. 10:52
Ötnapos szünet után hétfőn reggel a Wall Streeten kinyitnak a tőzsdék. Elemzők azt remélik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még a nyitás előtt csökkenti az irányadó rövid távú kamatlábat.
A Wall Streeten hétfőn szokásos időben indul a tőzsdei kereskedés. A hétvégi tesztek során a számítógépes és a kommunikációs rendszerek működőképesnek bizonyultak.

A New York-i Értéktőzsdén nyitáskor megjelenik O'Neill pénzügyminiszter, a kereskedést kezdetét jelző csengőt a New York-i tűzoltóság képviselője szólaltatja meg.

Esés után emelkedés?

A legtöbb elemző a nyitás utáni első órában jelentős árfolyamesést vár. A pesszmisták szerint a Dow Jones akár 10 százalékot is zuhanhat. Az óvatosabbak 5-10 százalék közé teszik a visszaesés mértékét.

Az 1997-es tőzsdekrach után elfogadott szabály szerint, ha a Dow 1100 pontot, vagyis 11,4 százalékot esne, akkor fél órára felfüggesztik a kereskedést.

A befektetők egy része kamatcsökkentést vár a nyitás előtt

Az optimistább elemzők úgy vélik, a kezdeti mélyrepülés után az árfolyamok emelkedni kezdenek, és az index néhány órán belül ledolgozza a nyitás utáni csökkenést.

Hírügynökségi beszámolók szerint számos elemző azt reméli, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még a tőzsdenyitás előtt bejelenti, tovább csökkenti az irányadó rövid távú kamatlábat.

A nagy játékosok egy része kivár

A Bloomberg hírügynökség szerint az árfolyamesésnek határt szabhat, hogy sok nagyvállalat sajátrészvény-visszavásárlási akcióba kezdhet.

Néhény nagy játékos, mint például az Egyesült Államok második legnagyobb befektetési alapja, az 570 milliárd dollárt kezelő Vanguard Group úgy döntött, hogy hétfőn távol marad a piactól.

A szóvivő szerint az alapkezelők úgy gondolják, vakmerőség lenne megpróbálni, hogy árfolyamnyereségre tegyenek szert a teljesen megjósolhatatlan hétfői eseményekből.

A patriotizmus-effektus

Sok múlik majd a befektetők érzelmi reakcióin. Mivel a terrortámadások óta már csaknem egy hét eltelt, a pánikreakció elmarad, az amerikaiak nagy része pedig szinte hazafias kötelességének érzi, hogy ne adjon el részvényeket.

A Cnn.com felmérése szerint a válaszadók 60 százaléka távol marad a részvénykereskedéstől, 30 százalékuk vásárolni kíván, és csupán 10 százalékuk mondja azt, hogy eladóként fog fellépni.

"Ha a piacok visszaesnek, a terroristák győztek. Ha a tőzsde emelkedik, megmutatjuk, hogy nem vesztettük el bizalmunkat önmagunkban és jövőnkben" - idézte a cnnfn.com az egyik olvasó levelét.