Konrád
8 °C
26 °C

Sok szöveg = nagy bukás

2001.05.11. 11:48
Mostanában, a technológiai részvénypiac végromlása idején, szabadidős tevékenységnek beillő interdiszciplináris vizsgálódásokra is jut idő a Wall Street neves befektetési házainál. Steve Milunovich, a Merrill Lynch technológiai piaci stratégája Excel-táblázatait bűvölve úgy találta, "erős korreláció" van a műintézmény high-tech-indexében szereplő vállalatok tavalyi pénzügyi jelentésének hossza és részvényárfolyamuk között.

Ti hány kilobájt/secundummal estetek tavaly?

Nézzük először a száraz tényeket a Wired cikke nyomán! A 300 kilobájtnál rövidebb beszámolót készítő vállalatok 83 százaléka túlteljesítette az indexet, és az ebbe a csoportba tartozó vállalatok részvényárfolyama átlagosan csupán 52 százalékkal csökkent egy év alatt.

Ezzel szemben az 500 kilobájtnál terjedelmesebb gyorsjelentést benyújtó társaságok részvényárfolyama 77 százalékot zuhant, és a csoportba tartozó cégeknek csupán 18 százaléka úszta meg kisebb eséssel, mint az index.

A "minél hosszabb a jelentés, annál nagyobb az árfolyamesés" tétel szépségén azonban foltot ejtettek a kivételek. Az egyik, 254 kilobájtos, beszámolóra szorítkozó vállalat részvénye például csaknem 95 százalékot zuhant, egy szószaporító, 508 kilobájtos gyorsjelentést benyújtó társaságé viszont csupán 10 százalékkal gyengült. Emellett - mint az elemző maga is elismeri - a felismerés tudományos jelentőségét az is csökkenti, hogy az indexben szereplő száz cégből csak 48 gyorsjelentésére terjedt ki a vizsgálat.

Óvakodjunk a lábjegyzetektől!

Mr. Mulinovich azonban nem hátrált meg, és a kilobájtszámlálásnál kifinomultabb módszert keresve kirándulást tett a szövegelmélet és az ontológiai termékeny mezőire. Szerencséjére már-már egyenes összefüggést tudott feltárni a lábjegyzetek száma és az üzleti tevékenység kuszasága között. Ráadásul az elméleti felismerés azonnal hasznosítható a gyakorlatban. Óvakodjunk azoknak a cégeknek a részvényeitől, melyek gyorsjelentéseiket teletömik lábjegyzetekkel - összegezte a project eredményét a stratéga.

Az Index beszáll a kutatási programba

Az elgondolást kicsinyke technológiai szektorunkon tesztelve az Indexnek sikerült kimutatnia, hogy a bőbeszédű Synergon nagyobbat esett, mint a szűkszavú Graphisoft. Kutatásunk értékéből természetesen sokat levon, hogy a minta igen szűk volt (de hát ez van), ráadásul adataink sem olyan egzaktak, mint a Merrill Lynch kutatójának, ugyanis a fájlméret egyszerű leolvasása helyett komoly filológusi munkával a Magyar Tőkepiac megsárgult példányait lapozgatva gyűjtöttük össze az adatokat.

Eközben örömmel állapíthattuk meg viszont, hogy mind a Synergon, mind a Graphisoft üzleti tevékenysége könnyedén áttekinthető és bemutatható, legalábbis erre utal, hogy lábjegyzetnek nyomát sem találtuk gyorsjelentéseikben. De általánosságban is bizakodásra adhat okot, hogy a hazai gyorsjelentés-irodalomban még nem honosodott meg a lábjegyzetelés tudományos körökben olyannyira kedvelt technikája.