Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A pénzügyminiszter a tőkepiaci törvényjavaslatról

2001.09.05. 13:53
A tőkepiaci törvényjavaslat átfogóan korszerűsíti mindazokat a jogszabályokat, amelyek az elmúlt tíz év folyamatai miatt módosítást igényelnek és ezzel a hazai tőkepiac szabályozását teljesen összhangba hozzák az Európai Unióban érvényesített előírásokkal - számolt be az MTI Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai budapesti sajtótájékoztatójáról.
A pénzügyminiszter kifejtette: a törvény elfogadása esetén olyan jogszabályi környezet alakul ki Magyarországon, amely átlátható és kedvező kereteket biztosít a hazai tőkepiac további fejlődéséhez és működéséhez, ugyanakkor szem előtt tartja az Európai Unió hatályos szabályozását és nagy gondot fordít a befektetők érdekeinek védelmére. Elfogadása esetén az új törvény felváltja majd a mostani értékpapírtörvényt, az árutőzsde törvényt és a befektetési alapokról szóló törvényt is.

Az elektronikus értékpapír-kereskedelmet serkentené

A tervezet alapvető célja, hogy az elektronikus értékpapír-kereskedelem elterjedjen el - hangoztatta a pénzügyminiszter. Ez olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb is a mostaninál a befektetők számára. Az elektronikus értékpapír-kereskedés kiterjesztése a pénzmosás elleni nemzetközi előírások miatt is fontos Magyarország számára. A jövőben az új kibocsátású értékpapírokat - az állampapírokon kívül - már csak dematerializált formában lehet megjelentetni.

Egyszerűsödnek a kibocsátási szabályok

Egyszerűsödnek a nyilvános kibocsátás szabályai - említette Varga Mihály -, így a nyilvános kibocsátású részvényeknél eltörlik azt a korlátozást, hogy előzőleg a társaságnak már két éves tényleges működéssel kell rendelkeznie.

Egyebek mellett a részvényesi meghatalmazott szerepköre is bővül, ám ha azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kéri, akkor fel kell fednie, hogy ki az a tényleges részvénytulajdonos, akinek nevében eljár a részvényesi meghatalmazott.

A befektetővédelemben öt év türelmi idő

A Befektetővédelmi Alapról szólva a pénzügyminiszter kifejtette: az ország az Európai Uniótól ötéves türelmi időt kapott arra, hogy a magyar jogszabályok teljesítsék az EU-s elvárásokat, vagyis a befektetők esetében az esetleges csődök, illetve felszámolások esetén a BEVA által kifizetett kártérítés, a BEVA által védett összeg 20 ezer euróra, azaz mintegy 6 millió forintra emelkedjék.

A pénzügyminiszter megítélése szerint ugyanis ha a mindenképpen kifizetésre kerülő kárösszeg plafonja egyből megemelkednék, az a hazai tőkepiac jelenlegi állapotában, a befektetési vállalkozások mostani helyzetében az súlyosbítaná a jelenlegi állapotokat.

Magyarországnak 2007. január 1-jétől kell 20 ezer euróra emelnie a védett összeget.

Bővül a PSZÁF eszköztára

A tájékoztatón kiderült, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének eszköztára számos esetben kibővül, például a befektetési vállalkozások felszámolásának kezdeményezése kapcsán.

Eddig akkor lehetett kezdeményezni a befektetési vállalkozások, vagyis a brókercégek felszámolását, ha azok fizetésképtelenné váltak. A jövőben ezzel akkor is élhet a PSZÁF, ha működésképtelenné válik egy adott brókercég, vagyis ha esetleg nem tudja kezelni nyilvántartásában a megbízásokat, vagy nem kellően különíti el saját nyilvántartásaiban a befektetők, illetve a saját maga vagyonát, befektetési összegeit.