Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Wall Streeten nem számítanak Fekete Hétfőre

2001.09.14. 10:18
Hétfőn kinyitnak az amerikai tőzsdék, ezzel véget ér az első világháború kitörése óta leghosszabb tőzsdeszünet.
A New York-i Értéktőzsde, a Nasdaq Részvénypiac és az AMEX vezetői a pénzügyminisztérium és a tőzsdefelügyelet képviselőivel tartott sajtótájékoztatójukon bejelenteték, a Wall Streeten hétfőn reggel a szokásos időben újraindul a részvénykereskedés.

Hétvégén még a rendszereket tesztelik

Pénteken és hétvégén a tőzsdék még a számítógépes és kommunikációs hálózatokat tesztelik, hogy zavartalanul indulhasson a kereskedés. "Biztosak lehetnek abban, hogy hétfőn az amerikai embereket a világ legkifinomultabb tőkepiaca fogja kiszolgálni" - idézte a Cnnfn Richard Grasso, a NYSE elnökének kijelentését.

New York város vezetése azt ígéri, hétfőn a tömegközlekedés már lehetővé teszi, hogy a Wall Streeten dolgozó mintegy 180 ezer ember eljuthasson munkahelyére.

Nem számítanak Fekete Hétfőre

A piaci stratégák kezdetben hatalmas árfolyamzuhanást jósoltak a tőzsdenyitás napjára, az idő múlásával azonban egyre több optimista nyilatkozat látott napvilágot. Sokak szerint a terrortámadás óta eltelt időnek köszönhetően az érzelmi reakciókat háttérbe szoríthatják a racionális megfontolások.

Az optimistább elemzők komoly árfolyamingadozást jósolnak, de számítanak Fekete Hétfőre, és nem tartják kizártnak, hogy rendszerhibák zavarják meg az első kereskedési napot.

A First Albany vezető befektetési igazgatója, Hugh Johnson a Reutersnek elmonta, számos intézményi befektetővel beszélt, akik elmonták, vevőként lépnek majd fel a piacon, ha indokolatlanul mélyre zuhannának az árfolyamok.