Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.08. 20:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Uniós soros elnöki tisztét ellátó francia elnök, Nicolas Sarkozy szerdán "a gazdasági helyzetnek megfelelő kitűnő döntésnek nevezte", hogy a központi bankok egyeztetett intézkedéssel, fél-fél százalékponttal csökkentették az irányadó kamatokat. "A bizalmi válsággal szemben összehangolt intézkedésekkel lehet csak megnyugtatni a piacokat" - hangsúlyozta Sarkozy a franciaországi Évianban egy nemzetközi világpolitikai konferencián. Az elnök szerint a kamatcsökkentések kiváló választ adnak a jelenlegi helyzetre, a pénzügyi intézmények likviditási problémáira és megkönnyítik a befektetéseket. "Üdvözölöm a döntést, amely már egy ideje kívánságaim között szerepelt" - tette hozzá.

    Ezzel egyidőben a nemzetgyűlésben a politikai pártok a gazdasági válságról tartottak vitanapot, amelyen Francois Fillon kormányfő a gazdaságok és a vállalatok számára "erős jelzésnek" minősítette a kamatcsökkentést, amelyet "türelmetlenül várt mindenki". Megvédte azt a döntést is, hogy a francia-belga Dexia bankcsoportot megmentették. "Az állam nem a vezetők megmentéséért cselekszik. A Dexia irányítói leköszöntek. A francia állampolgárokat, a vállalatokat, a munkahelyeket, a gazdaságunkat kell megóvni. Ehhez az állam szavát adja" - fogalmazott Fillon.

  • Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal visszaminősítette szerdán a feltörekvő piacokon aktív befektetők által is figyelt Izland szuverén kötvényadósi osztályzatát, valamint deviza-bankbetéti országplafonját a Moody's Investors Service, amely szerint az izlandi kormány súlyos pénzügyi nehézségei most már "nem tekinthetők átmenetinek". A Fitc Ratings döntése után ez a második izlandi leminősítés valamely nagy nemzetközi hitelminősítő részéről. A Moody's szerdai londoni bejelentése szerint az eddigi "Aa1" - vagyis magasan elsőrendű - kockázati besorolások "A1"-re változnak; ezzel a cég kihagyta a köztes "Aa2" és "Aa3" osztályzati fokozatokat.

    A cég indoklása szerint a szerdai visszaminősítés alapja az a várakozás, hogy a globális hitelválságnak a "túlméretezett" izlandi bankrendszerre gyakorolt hatásai a korábban valószínűsítettnél súlyosabb és hosszabb ideig tartó romlást okoznak az izlandi kormány fizetési egyensúlyi mutatóiban. A Moody's szerint a várható mély recesszió jó eséllyel jelentős költségvetési hiányokhoz vezet, éles ellentétben az elmúlt évek többleteivel.

  • cikkünk a témában:

    440 ezer dolláros wellness-hétvégével ünnepelt a megmentett AIG

    A majdnem csődbe ment AIG biztosító vezetőségének volt oka az örömre, az amerikai kormány 85 milliárd dollárral megmentette őket az összeomlástól. Ezt egy kaliforniai wellnesshotelben ünnepelték, amiért 440 ezer dollárt fizettek.
  • Se igény, se szükség nincs arra, hogy az MNB a jelenlegi helyzetben beavatkozzon, de a jegybanknak vannak forgatókönyvei az ellenkező esetekre is - mondta Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Megerősítette, hogy napi kapcsolatban vannak a bankokkal. A fejlett és a feltörekvő gazdaságoknak nem okvetlenül kell azonos intézkedéseket megtenniük - válaszolta Simor András jegybankelnök szerdán sajtótájékoztatón Budapesten a kamatdöntést firtató kérdésre. Hat központi bank egyszerre, összehangoltan csökkentette irányadó kamtát.

    A kockázati prémiumok világszerte emelkednek, Magyarországra nézve is nőttek, ami ugyanolyan fontos szempont a kamatdöntésnél, mint az, hogy a világgazdasági lassulás vélhetően a vártnál gyorsabban csökkenti az inflációt. Mindezek megfontolása a monetáris tanács feladata. A testület nem tartott rendkívüli ülést, a kamatdöntéssel legközelebb a következő, rendes ülésén foglalkozik.

  • cikkünk a témában:

    Nyolcvan év legsúlyosabb válsága pusztít

    Az 1930-as évek óta eltelt időszak legsúlyosabb válsága fenyegeti a világgazdaságot - véli az IMF. Az intézet szerint a legrosszabb forgatókönyvek elkerülése csupán szigorú és összehangolt intézkedések segítségével érhető el.
  • Ma is jelentős mínuszban zártak a vezető európai indexek. A londoni FTSE 100 mínusz 5,18, a francia CAC mínusz 6,31, a német DAX pedig mínusz 5,88 százalékon zárta a kereskedést. A nagy vesztesek ma is a bankok voltak.
  • cikkünk a témában:

    A világválság nem kíméli a művészetet sem

    A nagy aukciókon érezhető a visszaesés és a vásárlói kedv csökkenése. Ezúttal a művészeti piacon érezteti hatását a pénzügyi válság.
  • Az Egyesült Államok fő részvényindexei mínuszban nyitottak, aztán pluszba mentek, de mostanra már megint alacsonyabban állnak, mint a tegnapi zárószintjük. A Dow Jones index 1,6, a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszt mutat.
  • Két nap után belátta az izlandi központi bank, hogy megfelelő mértékű devizatartalékok hiányában képtelen a beharangozott, 131-es szintre erősíteni a korona euróval szembeni árfolyamát. A hétfői 30% körüli zuhanást követően tegnap 220-ról egészen 350-ig zuhant a korona az euróval szemben, majd a jegybank tegnapi bejelentésének hatására először 150 körülig visszarántották a koronát, végül 220 körül zárta a hivatalos kereskedést az izlandi fizetőeszköz. Ma délelőtt innen 260-ig estek a jegyzések, majd bejelentette a jegybank, hogy nem tudja a beharangozott szintre erősíteni a piaci árfolyamot. Ennek fő oka, hogy az oroszoktól várható 4 milliárd euró mellett az ország devizatartalékai alig 4 milliárd dollárt tesznek ki. (Portfolio.hu)
  • 7,32 százalékot veszített értékéből a BUX a mai, a világ pénzpiacaira általánosan kiterjedt "vérengzésben" és 16 165 ponton zárt. Az OTP-papírok 13,29 százalékkal lettek olcsóbbak és 4500 forinton fejezték be a napot.
  • Tegnap 14 136 forintért adott el 12 453 darab Mol-részvényt Csányi Sándor OTP-vezér (ezzel pedig egyetlen darab olajpapírja sem maradt), ma pedig kerek 13 000 forinton zárt a Mol-részvény. Ha ma adta volna el Csányi a papírokat, 14 millióval kisebb összeg ütötte volna a markát.
  • Nagyon széles sávban kereskedtek ma a forinttal. A hazai valuta a 249-255 forint/euró közötti sávban mozgott, délután fél öt előtt nem sokkal 252-höz közeli az árfolyam.
  • Minimális forgalom mellett rendkívül magas hozamszintek alakultak ki ma a magyar állampapírok másodpiacán - tájékoztatta a Portfolio.hu-t egy nagy piaci szereplő elsődleges állampapírkereskedője. A befektetői körökben kiemelten figyelt 3 és 5 éves referenciakötvények hozamára vonatkozó jegyzések bőven 10% felett járnak, amilyen magas szintekre még a február-márciusi nagy magyar állampapírpiaci turbulencia idején sem volt példa. (Portfolio.hu)
  • A New York-i tőzsde indexei csökkenéssel nyitottak szerdán, miután a befektetők úgy látják, hogy az összehangolt kamatcsökkentés nem lesz elegendő a befagyott hitelpiac "felolvasztásához" és a globális recesszió megakadályozásához. A Dow Jones ipari átlag 71,76 ponttal, 0,76 százalékkal, a Nasdaq composite 23,37 ponttal, 1,33 százalékkal esett. A kereskedés első fél órája után a Dow Jones index 1,13 százalékos emelkedésben, a Nasdaq 1,53 százalékos emelkedésben volt. (MTI)
  • A világ vezető jegybankjainak keddi összehangolt, fél százalékpontos kamatcsökkentése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a "helyes irányba tett lépés", de több kamatcsökkentési akció válhat szükségessé, ahogy a világgazdaság lassul. Az IMF vezető közgazdásza a kamatcsökkentések bejelentését követő sajtóértekezletén úgy vélte: az 50 bázispontos csökkentés "nem csekélység", ugyanakkor szerinte jelenleg többre van szükség, különösen Európában. Olivier Blanchard hozzátette: a monetáris politika csak részválaszt adhat, és a pénzügyi ágazatban is több intézkedésre van szükség a problémák kezelésére. (MTI)
  • A mai 50 bázispontos, vagyis fél százalékpontos vágás nem lesz elegendő a recessziós veszélyek, illetve a hitelválsággal kapcsolatos problémák kezelésére, így az amerikai jegybank további monetáris enyhítésekre kényszerül majd - vélekednek a Barclay’s Capital elemzői. Ők arra számítanak, hogy a jövő év közepéig a Federal Reserve 0.50%-ra csökkenti az irányadó kamatlábat a mai vágás utáni 1.50%-os szintről. (Portfolio.hu)
  • A szerdai 0,5 százalékpontos vágás nem lesz elegendő a recessziós veszélyek, illetve a hitelválsággal kapcsolatos problémák kezelésére, így az amerikai jegybank további monetáris enyhítésekre kényszerül majd - vélekednek a Barclay’s Capital elemzői. Ők arra számítanak, hogy a jövő év közepéig a Federal Reserve 0,5 százalékra csökkenti az irányadó kamatlábat a mai vágás utáni 1,5 százalékos szintről.
    Portfolio.hu
  • Elolvadni látszik az az optimizmus, amit az összehangolt jegybanki kamatcsökkentések délután 1 óra után kiváltottak. A főbb nemzetközi részvényindexek csak mérsékelten állnak magasabban délután 3 óra előtt, mint 1 óra előtt. A német DAX index -350 pontból -250 pontig tudott csak felkúszni, a BUX ugyanoda esett vissza, ahol a bejelentés előtt állt. Az amerikai Dow Futures index jelenleg már -300 pontnál jár. (Portfolio.hu)
  • A Goldman Sachs bejelentette a GS Loan Partners I alap létrehozását 10,5 milliárd dollár részvény és adósságfinanszírozási befektetéssel. A Goldman Sachs részéről ez a maga nemében az első ilyen elsőbbségi adósság befektetési alap. Az alap célja folyó bevétel generálása és hosszú távú tőkeérték növekedés elérése elsőbbségi fedezett hitel befektetések révén, közölte a Gioldman Sachs.
  • A világ vezető központi bankjait követően sorra jelentik be a jegybankok a kamatcsökkentést. Előbb Kína csatlakozott a kamatvágási lépéshez, majd Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok jelentette be, hogy szintén kamatot csökkent.
  • Az amerikai határidős indexek felfelé mozdultak, ami a Wall Streeten is emelkedő nyitást valószínűsít, miután - összhangban a többi meghatározó jegybanknak a piacok megnyugtatására tett lépéseivel - a Federal Reserve is csökkentette az irányadó kamatokat.
  • Az eddigi 6 millió forint helyett 13 millióig garantálják a banki betétek összegét, jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az eddigi 10 százalékos önrészt is eltörlik. A kormány a biztosított betétek fölötti megtakarításokat is garantálja, így a magyar bankbetétek is teljes védettséget élveznek. Ez a garancia jövő szerdán léphet életbe.
  • A kora délutáni, elsősorban a világ nagy jegybankjainak közös akciójának számlájára írható megnyugvás tiszavirág-életű volt az OTP-részvény esetében. A bankpapírt a kereskedés nyitása után nem sokkal fel kellett függeszteni, mivel 10 százaléknál nagyobbat esett. Onnan kicsit visszajött. Most aonban újra zuhanni kezdett a részvény ára, délután 3 óra után nem sokkal 13,31 százalékos mínuszt mutat a papír ára és 4500 forintot ér a tőzsdén.
  • Az OTP Bank hosszú távú túlélésre rendezkedett be, amelyet a vállalati ügyfelek érezhetnek meg, akiknek minden igényét az OTP még akkor sem tudja kielégíteni, ha azok kockázati szempontból indokoltak is- mondta el Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Urbán azt is elmondta, hogy egy mai pénzügyi vezetőknek szóló konferencián a túlélő üzemmóddal a jelen lévő vállalati szakembereknek azt kívánta érzékeltetni, hogy a likviditási válság közepén az OTP inkább arra törekszik, hogy biztosítsa pénzügyi stabilitását, még ha ennek az is az árra, hogy egyes - amúgy kockázati szempontból jövedelmező - hiteligényeket nem elégít ki. (Portfolio.hu)
  • Az UniCredit Csoport, Európa egyik legnagyobb bankcsoportja és az UniCredit Bank Hungary anyavállalata tegnap úgy döntött, hogy a szabályozó követelményeken felül még tovább erősíti tőkebázisát, derül ki a bank sajtóközleményéből. Az intézkedést az UniCredit Csoport hathatós jelzéseként értékelték, amivel megerősíti a globális pénzügyi piacokon történő zűrzavaros helyzet miatt aggódó emberek bizalmát, hiszen ez a helyzet rossz hatással lehet saját maguk, családjuk és vállalkozásuk sorsára is. (Portfolio.hu)
  • Londoni elemzői körökben már a hónap eleje óta várták, sőt, egyes elemző házak erőteljesen sürgették a vezető ipari gazdaságok jegybankjai által szerdán bejelentett, egyeztetett és agresszív kamatcsökkentést, tekintettel a mind több jel szerint immár globálissá terebélyesedő recesszióra és a pánikszerűvé fajult tőzsdei eladási hullámokra. A Moody's Economy, a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálata az amerikai bankmentő terv körüli képviselőházi huzavona idején közölt elemzéseiben kiemelte a háromhónapos futamú amerikai kormányadósságra nehezedő hatalmas befektetői vásárlási nyomást, amelynek nyomán e rövid lejáratú kincstárjegyek hozama a zéró felé közelített. A ház szerint ez jelezte a piaci félelem mértékét: a befektetők már készek feledni minden kamatnyereség-megfontolást, csak hogy tőkéjüket biztonságban tudják.

    (MTI)
  • cikkünk a témában:

    13 millióig garantálják a betéteinket

    Az eddigi 6 millió forint helyett 13 millióig garantálják a banki betétek összegét, jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az eddigi 10 százalékos önrészt is eltörlik. Az erről szóló törvényjavaslatot csütörtökön ötpári egyeztetésen tárgyalják, majd a házszabálytól való eltérést kérve benyújtják az országgyűlésnek, amely arról akár már a jövő héten dönthet.
  • A szlovák kormány szerdán elhatározta, hogy a bankbetétekre nyújtott garanciát kiterjeszti a betétek teljes összegére.
  • cikkünk a témában:

    Összehangolt kamatcsökkentés hat jegybankban

    Az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, a Bank of England, a Bank of Canada, a Svájci Nemzeti Bank és a svéd központi bank szerdán egyeztetett intézkedéssel fél-fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatát – jelentette e az összehangolt akciót szerdán a hat központi bank.
    Nem sokkal a hat központi bank összehangolt kamatcsökkentésének bejelentése után Peking közölte: a kínai központi bank, szintén egyeztetve intézkedését a többiekkel, 0,27 százalékponttal csökkentette irányadó egyéves betéti és hitelkamatait a kereskedelmi bankok számára, 3,87 százalékra, illetve 6,93 százalékra.
  • A cseh központi bank egyik vezetője szerint a korlátlan bankbetét-garanciát képtelenség teljesíteni, ezért az ilyen ígéretek megbízhatatlanok. - Sok országban az ilyen garanciát gyakorlatilag nem lehet teljesíteni, és ezért az ilyesmi nem megbízható - idézte a Cseh Nemzeti Bank elnökhelyettesét, Mojmir Hamplot a Reuters hírügynökség. - Reméljük, hogy elkerüljük az efféle kötelezettségvállalást - mondta Hampl.