Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína összefog az arabokkal

2006.07.24. 12:33
Új és korlátozások nélküli selyemutat akar Kína: a távol-keleti állam arab országokkal kötne szabad kereskedelmi megállapodást olajszükségleteinek hosszú távú biztosítása végett.

Bővülő energiaszükségletei hosszú távú kielégítésére Kína szabadkereskedelmi övezet kialakítására törekszik az arab olajállamokkal. Pekingi lapjelentések szerint ezzel a céllal a múlt héten már tárgyalások kezdődtek az Öböl Menti Együttműködés Tanácsának (GCC) államaival. A következő tárgyalási forduló időpontját nem hozták nyilvánosságra.

Az Öböl Menti Együttműködés Tanácsának tagjai Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek. Kína olajszükségletének mintegy 40 százalékát fedezi e hat országból.

Új selyemút


Kínai közeledés - Hu Csintao kínai elnök szaudi gyerekekkel
fotó: AFP
A szabadkereskedelmi megállapodással Peking hosszú távra akarja biztosítani olajellátását a térségből: a kínai kereskedelmi miniszterhelyettes szerint ezzel "új és korlátozások nélküli selyemút létesülne" - utalva ezzel arra a karavánútra, amely egykor Kelet-Ázsiát és a Földközi-tengert összekötötte.

Kína - amely viszonylag szegény stratégiai ásványkincsekben - előrelátóan próbálja fedezni viharos ütemben fejlődő gazdaságának energia- és nyersanyagigényét, vélekednek nemzetközi elemzők. Erről tanúskodott Hu Csin-tao elnök április végén tett nemzetközi körútja. Az alapelv: Peking messzemenően politikamentes hozzáállást tanúsít gazdasági partnereinek kiválasztásában. Miként Csou Ven-csung külügyminiszter-helyettes nemrég fogalmazott: "Az üzlet - az üzlet. Megpróbáljuk elválasztani a politikát az üzlettől."

Szaúd-Arábia, Irán, Afrika

Hu elnök áprilisi körútjának első állomása a legfontosabb kínai olajforrásnál, Szaúd-Arábiában kezdődött. Innen származik a kínai behozatal 17 százaléka, minden hatodik hordó kőolaj. A megkülönböztető figyelem voltaképpen viszonzás volt, hiszen Abdallah szaúdi király - aki tavaly augusztusban lépett a trónra - első külföldi útja nem Washingtonba, hanem Pekingbe vezetett idén januárban. Ez a tény egyszerre jelezte a 2001. szeptember 11. nyomán lehűlt amerikai-szaúdi viszony hőfokát és a pekingi kapcsolat fölértékelődését. Öt évvel ezelőtt a kínai-szaúdi kereskedelem értéke alig 200 millió dollár volt - tavaly elérte a 14 milliárd dollárt.

Az Arab-öbölben Szaúd-Arábiát Irán követi a rangsorban: onnan származik a kínai olajimport 10-15 százaléka. A közel-keleti válság tartós megoldatlansága és az iráni atomenergia-program miatti nemzetközi vita éleződése ugyanakkor arra ösztönzi Kínát, hogy szaporítsa beszerzési forrásait. Ennek nyomán Afrika is bekerült a pekingi külpolitika látókörébe. Ezt jelezte Hu elnök útiterve, amelyen három afrikai ország is szerepelt: Marokkó, Nigéria és Kenya. Az utóbbi fővárosában Hu megállapodást írt alá, amelynek értelmében kínai cégek olaj- és gázlelőhelyek után kutathatnak a kelet-afrikai ország tengerpartja mentén.