Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Tony Blair lehet a Világbank elnöke

2007.05.06. 21:00
A francia lap értesülése mellett szól, hogy az EU ellenezne a bukott Wolfowitz után egy újabb amerikait, holott a szokás szerint a Világbank elnökét az USA, a nemzetközi valutaalapét, az IMF-ét az EU delegálja.

A hamarosan leköszönő Tony Blair brit miniszterelnök veheti át júliustól a Világbank elnöki tisztét, állította a szervezet belső forrásaira hivatkozva a Le Journal du Dimanche című francia lap.

A vasárnap megjelenő párizsi újság szerint a "feltételezésnek van hitele". Elsősorban azért, mert a barátnője fizetésemelése miatt botrányba keveredett Paul Wolfowitz a múlt héten közölte: hajlandó lemondani a Világbank elnöki posztjáról.

A vezető amerikai gazdasági napilap, a The Wall Street Journal már korábban úgy értékelte a helyzetet, hogy a bankelnök napjai meg vannak számlálva.

Eltérnének a hagyományoktól

A Le Journal du Dimanche hangsúlyozza, a gyakorlat úgy kívánná, hogy az új elnök is amerikai legyen (a nemzetközi valutaalapnak pedig európai elnöke van szokás szerint), de a Bush-adminisztráció feltehetően azért nem fogja ellenezni a leköszönő brit miniszterelnök jelölését, mert az "európaiak nem fogadnák el, hogy a Fehér Ház ismételten saját emberét ültesse az elnöki székbe".

Tony Blair az egész világon ismert, és Afrikában is népszerűségnek örvend, amióta a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő Nyolcak (G8) skóciai találkozóján 2005-ben személyesen kötelezte el magát a fekete kontinens fejlődésének segítése mellett, mutat rá a Le Journal du Dimanche.

A francia lap szerint a brit sajtó ugyanakkor úgy értesült, hogy kormányfői tisztségéről való leköszönése után Blair alapítványt hoz létre, illetve előadásokat tartana.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!