Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tony Blair lehet a Világbank elnöke

2007.05.06. 21:00
A francia lap értesülése mellett szól, hogy az EU ellenezne a bukott Wolfowitz után egy újabb amerikait, holott a szokás szerint a Világbank elnökét az USA, a nemzetközi valutaalapét, az IMF-ét az EU delegálja.

A hamarosan leköszönő Tony Blair brit miniszterelnök veheti át júliustól a Világbank elnöki tisztét, állította a szervezet belső forrásaira hivatkozva a Le Journal du Dimanche című francia lap.

A vasárnap megjelenő párizsi újság szerint a "feltételezésnek van hitele". Elsősorban azért, mert a barátnője fizetésemelése miatt botrányba keveredett Paul Wolfowitz a múlt héten közölte: hajlandó lemondani a Világbank elnöki posztjáról.

A vezető amerikai gazdasági napilap, a The Wall Street Journal már korábban úgy értékelte a helyzetet, hogy a bankelnök napjai meg vannak számlálva.

Eltérnének a hagyományoktól

A Le Journal du Dimanche hangsúlyozza, a gyakorlat úgy kívánná, hogy az új elnök is amerikai legyen (a nemzetközi valutaalapnak pedig európai elnöke van szokás szerint), de a Bush-adminisztráció feltehetően azért nem fogja ellenezni a leköszönő brit miniszterelnök jelölését, mert az "európaiak nem fogadnák el, hogy a Fehér Ház ismételten saját emberét ültesse az elnöki székbe".

Tony Blair az egész világon ismert, és Afrikában is népszerűségnek örvend, amióta a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő Nyolcak (G8) skóciai találkozóján 2005-ben személyesen kötelezte el magát a fekete kontinens fejlődésének segítése mellett, mutat rá a Le Journal du Dimanche.

A francia lap szerint a brit sajtó ugyanakkor úgy értesült, hogy kormányfői tisztségéről való leköszönése után Blair alapítványt hoz létre, illetve előadásokat tartana.