Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lehallgatási botrány a Deutsche Telekomnál

2008.05.24. 14:32
Európa egyik legnagyobb és legtekintélyesebb távközlési társaságát, a Deutsche Telekomot érintõ, példa nélkülinek minõsített lehallgatási botrányról számolt be szombaton a Der Spiegel internetes kiadása.

A hamburgi hetilap szerint a vállalat saját felügyelõ bizottságainak, menedzsereinek, továbbá a Deutsche Telekommal foglalkozó német újságíróknak és a velük kapcsolatban álló személyeknek vonalas, illetve mobiltelefon-beszélgetéseit figyeltette meg, és az adatokat - egyebek között a személyekre, a beszélgetés tartalmára és hosszára vonatkozóan - egy berlini tanácsadó céggel értékeltette ki.

A lehallgatások 2005-ben és 2006-ban történtek, amit a társaság mostani vezetõsége elismert. Értesülések szerint René Obermann elnök maga tájékoztatta a bonni államügyészséget, s kérte a botrány haladéktalan és teljes kivizsgálását.

A lehallgatások célja és általában az egész ügy egyelõre meglehetõsen átláthatatlan, de a Der Spiegel szerint több százezer telefonösszeköttetés lehallgatásáról, illetve a velük kapcsolatos adatok kiértékelésérõl van szó.

A történtek kapcsán a Deutsche Telekomnál már jóval korábban megkezdõdtek a belsõ vizsgálatok.

A bonni hatóságok hivatalos vizsgálat megindítását tervezik. A lehallgatásokról tájékoztatták a kancellári hivatalt és a pénzügyminisztériumot is.

Az elmúlt hónapokban több - elsõsorban az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozó - német cégrõl, köztük a Lidlrõl, az Edekáról, a Plusról és az Aldiról derült ki, hogy munkatársaikat törvénytelen eszközökkel figyeltették meg.