Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb letartóztatások a Parmalat-ügyben

2003.12.31. 14:08
Újabb letartóztatási parancsokat adtak ki a Parmalat csődbotrány ügyében - jelentette milánói bírósági forrásokra hivatkozva a Reuters.
Értesülések szerint a vizsgálatot vezető bíró Fausto Tonna és Luciano DelSoldato, a Parmalat korábbi pénzügyi igazgatóinak és a Grant Thornton könyvvizsgáló cég olaszországi leányvállalata két alkalmazottjának letartóztatását rendelte el. A Grant Thornton a Parmalat könyvvizsgálója.

A Bank of America soraiban is vizsgálódnak

A pármai államügyészség szerdán kihallgatta a San Paolo IMI olasz nagybank elnökét, Rainer Masert is. A San Paolo IMI egyike a Parmalat hitelező bankjainak.

Olasz lapok úgy tudják, hogy a pármai ügyészség megtette a szükséges lépéseket a Bank of Americánál lefolytatandó vizsgálat ügyében is, minthogy felmerült a gyanú: a pénzintézet néhány alkalmazottja tudott a Parmalatnál elkövetett könyvelési csalásokról.

1988 óta hamisították a holding mérlegeit

Az olasz ügyészségi vizsgálat során eddig kiderült, hogy a Parmalat holding mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, amivel legalább 8,7 milliárd eurós felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni. Ebben van 2,9 milliárd eurónyi kötvénytartozás is vissza nem vásárolt kötvények után, jóllehet a könyvekben ezeket már visszavásároltként tüntették fel. A sajtó ugyanakkor tízmilliárd euró eltűnéséről beszél.

A Parmalat - amelyet a gazdasági sajtó hovatovább az "európai Enronnak" nevez - a múlt szerdán kért csődvédelmet egy pármai bíróságon, amelyet gyorsított eljárásban meg is kapott. Az olasz ipari minisztérium egyszersmind kinevezte a Parmalat két hete szolgáló új elnök-vezérigazgatóját, a jeles cégmentő hírében álló Enrico Bondit a cég csődgondnokává, átszervezés céljából.

Berlusconi megmentené a céget

Az olasz kormány szeretné megmenteni a Parmalatot: az 1961-ben alapított vállalat ma Olaszországban a hetedik ipari vállalkozás, a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót ért a tőzsdén, harminc országban 35 ezer embert foglalkoztat.

Az olasz kormány a múlt kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft