Gusztáv
3 °C
6 °C

Jön az egyeurós bankjegy?

2002.12.13. 13:56
Kevesebbet költene a lakosság, s így megszűnne az infláció növekedése az euróövezetben, ha az egyeurós érme helyett bankjegy kerülne forgalomba.
Az infláció ellenőrzésére irányuló törekvés részeként egyeurós bankjegy bevezetését fontolgatja az Európai Központi Bank (EKB). Szakértők szerint ugyanis az emberek könnyebben adják ki kezükből a fémpénzt, a bankjegyeknek nagyobb értéket tulajdonítanak, és azokat megfontoltabban költik el.

Német-olasz bankjegy-tengely

Az egyeurós bankjegy bevezetését az euróövezetnek legalább öt tagországa támogatná, tájékoztat a Financial Times. Főként Németország és Olaszország érdekelt a változtatásban, ugyanis leginkább a németek és az olaszok panaszkodtak arra, hogy az euró árnövekedést okozott. Az első reagálások szerint Belgium és Ausztria szintén örömmel fogadná az egy eurós bankjegyet.

Az EKB korábban már tárgyalt az egy eurós bankjegy bevezetéséről, ám akkor a javaslatot elvetették.

Hét címlet

Mint ismeretes, jelenleg hét bankjegycímlet létezik: 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós. A bankjegyek mérete növekvő, színük különböző, vakok és gyengénlátók érdekében eltérő tapintásúak.

Az érméktől eltérően a bankjegyek minden tagállamban mindkét oldalukon azonosak. Egyik oldaluk stilizált ablakokat és kapukat ábrázol (utalás Európa nyitott szellemére és kooperációs készségére), a másik oldal stilizált hidakat (utalásként a szoros kooperációra és kommunikációra Európa és a világ többi része között).

Felirat minden nyelven

Az ábrák a növekvő címletű bankjegyeken az egymást követő jelentős európai építészeti stílusokat jelképezik: 5 (klasszicista), 10 (román), 20 (gótikus), 50 (reneszánsz), 100 (barokk és rokokó), 200 (vas és üveg architektúra), 500 (modern, 20. századi építészet).

A bankjegyeken a 11 tagállami nyelvnek megfelelően írásmódban szerepel az "euró" szó (a görög és a latin abc szerint), valamint az Európai Központi Bank rövidítése 5 változatban (BCE, ECB, EZB, EKP, EKT), továbbá az EU zászlója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!