Mehetnek a román és a bolgár munkások Svájcba

2009.02.08. 16:56 Módosítva: 2009.02.08. 19:12
A hétvégi népszavazáson a szavazók közel hatvan százaléka támogatta, hogy a két újonnan csatlakozott uniós tagállam lakói is szabadon munkát vállalhassanak Svájcban. A román és bolgár állampolgárok előtt csak fokozatosan, 2016-ig nyílik meg a svájci munkaerőpiac, de ha most nemmel szavaztak volna, az unióval kötött szerződés semmissé vált volna.

A svájci szavazók a hétvégi népszavazáson az Európai Unió új tagországaira, Romániára és Bulgáriára is kiterjesztették a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetőségét. Hivatalos adatok szerint a szavazók 59,6 százaléka támogatta Svájc uniós szerződéseinek az új uniós tagországokra való kiterjesztését.

Svájc 26 kantona közül csak három kisebb német ajkú kanton és Ticino olasz nyelvű kanton szavazott nemmel, a többi 22 francia és német ajkú kanton a megállapodás kiterjesztése mellett volt.

Az előzetes várakozások szoros eredményt jósoltak, számos gazdasági tömörülés, a szakszervezetek és a Svájci Néppárt (SVP) a növekvő munkanélküliség, a tömeges keleti bevándorlás és a bűnözés elterjedésének veszélyére utalva a „nem” szavazatok mellett érveltek. A kormány és a parlament többi pártja támogatta a megállapodás kiterjesztését.

A népszavazás tétje volt Svájcnak az unióhoz fűződő viszonya is. Ha az állampolgárok nemmel szavaztak volna, ez automatikusan azt jelentette volna, hogy a korábban az uniós munkavállalókra kötött egyezmények is automatikusan semmisek és érvénytelenek lesznek.

A svájci parlament még tavaly a szerződések megújítása, valamint a bolgár és román munkavállalók beengedése mellett döntött, de az ellenzők elég aláírást gyűjtöttek egy népszavazás kikényszerítéséhez.

A bolgár és a román munkavállalókra csak fokozatosan terjesztik majd ki az uniós megállapodás hatályát. A következő hét évben, 2016-ig bevándorlási korlátozásokat rendelhet el Svájc, amiket utána további három évre meghosszabbíthat.