400 tonna aranyat értékesít a Valutaalap

2009.02.12. 07:23
Az IMF-nél pénzügyi szanálási program folyik, ezért eladják az aranykészlet nyolcadrészét. A pénzből kormánykötvényeket, majd vállalati részvényeket vesznek.

A Nemzetközi Valutaalap nem változtat korábbi tervén, hogy valamivel több mint 400 tonna aranyat adjon el tartalékaiból pénzügyi szanálási programja keretében. Az IMF 3217 tonnás aranytartaléka a harmadik legnagyobb a világon.

A Valutaalap illetékese elmondta, hogy tavaly novemberben az amerikai kongresszus elé terjesztették a 403,3 tonna arany eladásáról szóló javaslatot, amely még nem döntött, de az IMF mind a 185 tagországának jóvá kell azt hagynia. A bevétel egy részéből kormánykötvényeket, majd később vállalati részvényeket is vásárol az IMF, hogy ezzel is növelje jövedelmét.

Tavaly az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt mondta, hogy a "bevételi modell reformjával", az aranyeladással, illetve a szanálási programmal szilárd pénzügyi alapra kerül az IMF. A valutaalap a következő három évben a kiadásait 100 millió dollárral akarja mérsékelni, és személyi állományát is csökkenteni akarja.

Az IMF, amely az 1990-es években még központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében, nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. Ám az utóbbi években kevesebb válság volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje.