Lengyel eurótanács: csak lassan a testtel

2009.02.16. 18:41 Módosítva: 2009.02.16. 18:46
A Lengyel Nemzeti Bank határozottan eltanácsolta a lengyel kormányt az euró gyors bevezetésétől, kiütve ezzel egy fontos elemet a zlotyi árfolyamát amúgy is nehezen tartó állványzatból. A zlotyi és vele a forint új mélységekbe zuhant.

"Hatalmasak az euró korai bevezetésének kockázatai, az idei év nem jó az ERM-II.-be való belépésre" - mondta hétfőn a lengyel központi bank elnökhelyettese, Witold Kozinski varsói sajtóértekezletén, bemutatva a bank 479 oldalas, új tanulmányát az eurócsatlakozás előnyeiről és hátrányairól.

A zlotyi hétfő reggel már 3 százalékot zuhant, mert a japán gazdaság meredek rosszabbodásáról megjelent új adatok és a Hetek (G7) nagyrészt eredménytelen hétvégi válságtanácskozása miatt gyorsan terjedt a térségi kockázatkerülés, majd Kozinski nyilatkozata nyomán újabb 1 százalékot vesztett a lengyel valuta, új ötéves mélypontra, 4,8020/euróra, mielőtt valamelyest összeszedte magát. A zlotyi magával rántotta a térségi valutákat, így a forintot is.

Lengyel céldátum: 2012


Az elmúlt hetekben a lengyel kormány minden erejével igyekezett fenntartani a látszatot, hogy az euróövezetbe való készülődés sínen van, habár nem tagadta, hogy halasztás lehetséges, ha a piacok bizonytalanok maradnak. Ezzel igyekeztek támogatni a zlotyit. Ám a központi bank hétfői akciója eloszlatta a képmutatást, nyíltan kimondván, hogy "a jelenlegi körülmények között nehéz gazdasági érvet találni az ERM-II.-be való belépés mellett".

A lengyel kormány hivatalos stratégiája szerint Lengyelországban 2012-ben kellene bevezetni az eurót. E menetrend szerint a zlotyit ez év közepén vinnék be az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), ahol plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat a lengyel és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapítandó sávközép körül.

A lengyel központi bank hétfőn megjelent tanulmánya szerint az euróövezeti tagság előnyei egyértelműek hosszú távon, mindenekelőtt a gazdasági növekedés támogatásában, ám rövid távon a kockázatok túl nagyok. "Bizonytalan a képesség a maastrichti feltételek tartós betartására, ezért jobban el kell gondolkodni az ERM-II.-be való belépés megfelelő időzítéséről", írták a tanulmány szerzői.

"Politikusaink nem segítik a zlotyit azzal, hogy a sajtón keresztül vitatkoznak az eurós stratégiáról" - kommentálta a helyzetet egy banki elemző a Dow Jones számára.

Rekordmélyben járt a forint


A régió iránti bizalom megcsappanása, a zloty nagy mértékű gyengülése a forint árfolyamát is történelmi mélypontra juttatta. A budapesti bankközi devizapiacon hétfőn délután 302,80/303,10 forint volt az euró árfolyama, de a nap folyamán született kötés 304,75 forinton is, ami új történelmi rekord.

Az eurót péntek délután 298,90/299,15 forinton, hétfőn reggel pedig már 300,85/301,00 forinton jegyezték, és az árfolyam a lengyel piac megrendülése után meg sem állt a 304 forint feletti szintig.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által ismertetett reformcsomagnak kereskedők szerint nem volt hatása a piacon, minthogy a válságkezelő program lényegi elemei már kiszivárogtak.

Budapesten a forint a dollárral szemben is jelentősen gyengült: az amerikai deviza árfolyama hétfőn délután 236,60/70 forint volt a pénteki 232,10/30 forint után.