Másképp ügyeskedik Buffett és Soros

2009.02.19. 07:29
Átrendezik portfóliójukat a tőzsdeguruk: a Buffett vagyonát kezelő Berkshire Hathaway megvált Johnson & Johnson- és Procter & Gamble-részvényeinek egy részétől. A Soros Fund Management ugyanekkor Petrobras- és Potash-papírokat vásárolt.

Warren Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway 54 százalékkal csökkentette részesedését a Johnson & Johnsonban és 9 százalékkal a Procter & Gamble-ben, annak ellenére, hogy a tőzsdeguru befektetési filozófiája szerint "örökre", de legalábbis igen hosszú távra vásárol részvényeket. A Berkshire egyébként igen sokat bukott a máig eladatlan bankpapírokon, a Wells Fargo mellett annak ellenére is kitartott, hogy árfolyama időközben 22 százalékot esett, de nem vált meg a 48 százalékot zuhanó American Expresstől sem - írja a Reuters.

A Berkshire Amerikában bevezetett részvényekből álló portfóliója egyébként 26 százalékkal, 51,87 milliárd dollárra csökkent az utolsó negyedévben. Buffett az elmúlt öt hónap folyamán 11,6 milliárd dollár értékben vásárolt a General Electric, a Goldman Sachs Group, a világ második legnagyobb viszontbiztosítójának számító Swiss Re és egyéb társaságok átváltható kötvényeiből, osztalékelsőbbségi részvényeiből és vállalati kötvényeiből. Ezek ráadásul gyakran különmegállapodás részét képezték, a piaci viszonyoknál kedvezőbb, 10-15 százalékos hozam mellett.

Eközben a Soros Fund Management 1,45 százalékra növelte tulajdonrészét a brazil Petrobras olajtársaság Egyesült Államokban bevezetett részvényeiből, így a második legnagyobb amerikai tulajdonossá lépett elő - tudósít a Bloomberg.

Ezenfelül a 21 milliárd dollárt kezelő alap növelte részesedését a növénytápszereket gyártó Potash Corp of Saskatchewanban, az elektronikai cikkekre specializálódott kereskedelmi láncot üzemeltető Best Buyban, a legnagyobb észak-amerikai nyomdában, az R. R. Donnelley & Sonsban és a mexikói Desarrolladora Homex építőipari cégben.