19 bankot államosíthatnak Amerikában

2009.02.24. 19:55 Módosítva: 2009.02.24. 19:56
A Fed elnöke, Ben Bernanke a mai szenátusi meghallgatáson közölte, hogy a legutóbbi pénzügyi mentőcsomag alapján 19 problémákkal küszködő pénzügyi vállalatban vásárolhat elsőbbségi részvényeket az állam, amelyeket a gazdasági környezet romlása esetén törzsrészvényekre lehetne váltani. A program a bankok pénzügyi helyzetén javíthat, ugyanakkor egy lépéssel közelebb kerülhetnek az államosításhoz.

A Fed elnöke, Ben Bernanke a mai szenátusi meghallgatáson közölte, hogy a legutóbbi pénzügyi mentőcsomag alapján 19 problémákkal küszködő pénzügyi vállalatban vásárolhat elsőbbségi részvényeket az állam, amelyeket a gazdasági környezet romlása esetén törzsrészvényekre lehetne váltani.

A szabályozó hatságok stressz tesztnek vetik alá ezeket a bankokat, többek között a Citigroupot is, megvizsgálják mérlegüket és hogy mennyi tőkére lehet szükségük az elkövetkezendő két évben. A tervek szerint az elsőbbségi részvényeket nem váltják törzsrészvényekre addig, amíg a stressz teszt révén előrejelzett veszteségeket nem érik el a bankok.

Bernanke azt nyilatkozta, hogy a 19 legnagyobb pénzügyi vállalat, amely legalább 100 milliárd dollárnyi eszközértékkel rendelkezik, vesz részt a programban. "Meg fogjuk kérdezni, hogy mennyi pótlólagos tőkére lesz szükségük, ha a legrosszabb bekövetkezik" – közölte a Fed elnöke.

Az egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben lesz hígító hatása a tranzakcióknak, ami a jelenlegi tulajdonosokat érinti, ugyanakkor a Fed elnöke hozzátette, hogy ez csak akkor lesz releváns, ha a bankok veszteségei valóban elérik a stressz tesztben meghatározott mértéket. Mint ismeretes, a hét folyamán olyan piaci spekulációk láttak napvilágot, miszerint az állam Citigroupban tulajdonolt elsőbbségi részvényeit törzsrészvényekké válthatja és ezzel 40 százalékos részesedést szerez a bankban.

A Szenátus pénzügyi bizottságának tagja kifejtette véleményét, miszerint a törzsrészvények kockázatosabbak, mint az elsőbbségi részvények és "az amerikai adófizetők már most is hatalmas kockázatot viselnek vállukon. Egy ilyen lépés még nagyobb kockázatot jelent az adófizetőknek."

Az átváltással bank által az államnak fizetendő osztalékokat csökkentené, ugyanis jelenleg azon bankok, amelyek állami hiteleket kaptak, többszáz millió dolláros osztalékot kell majd fizetniük az államnak. Ebben az esetben viszont kontrollálni tudják az osztalékfizetést. A program javíthat a bankok pénzügyi helyzetén, ugyanakkor egy lépéssel közelebb kerülnek az államosításhoz, amellyel a kormányzatnak nagyobb beleszólása lesz a bankok működésébe.

A bankoknak lesz lehetőségük, hogy visszavásárolják az állami elsőbbségi részvényeket, mielőtt azokat törzsrészvényekre váltják. A program, amely a Tőkesegítség Program nevet viseli, egy jelenleg is érvényben lévő programon alapul, amely már most 200 milliárd dollárt különített el arra, hogy 400 bank számára segítséget nyújtson.