Bécs kitart bankjai titkai mellett

2009.02.27. 10:43 Módosítva: 2009.02.27. 10:48

Kemény szavakkal bírálta az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa az osztrák banktitkot. Bécs azonban továbbra is ragaszkodik az eddigi gyakorlathoz. A politikus a Format osztrák gazdasági-üzleti hetilapnak adott, pénteken közölt nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy EU-tagország által alkalmazott banktitok megakadályozza a többi uniós állam adóhatóságait abban, hogy pontosan megállapíthassák egy olyasvalaki adótartozását, aki határaikon belül él. Megértését fejezte ki aziránt, hogy ha az alpesi ország saját állampolgárai viszonylatában fenntartja a banktitkot, de külföldiekre ez nem vonatkozhat. "Az a határozott véleményem, hogy a banktitok intézménye nem védhet egyetlen csalót sem" - mondta.

A vám- és adóügyi biztos utalt arra, hogy most, a pénzügyi válság időszakában, amikor minden eurócent fontos a hatóságoknak, és az átláthatóság hiányát a válsághoz vezető egyik tényezőként nevezték meg, valamennyi állam hozzákezdett a banktitokra vonatkozó álláspontjának felülvizsgálatához. Meggyőződését fejezte ki, hogy Ausztria is hasonlóan fog cselekedni.

Elismerte ugyanakkor, hogy az "összes lap Bécs kezében van", hiszen adóügyekben az EU csak az összes tagország egyetértésével léphet. "Remélem azonban, hogy Ausztria egyedüli országként nem fog szembeszállni a világ többi részével" - húzta alá.

Nekik úgy jó, ahogy most van

Werner Faymann osztrák kancellár a Formatnak nyilatkozva azonban világossá tette, hogy Bécs továbbra is fenn kívánja tartani a banktitok intézményét. "Ausztria együttműködik az adócsalások elleni küzdelemben... Éppen ezért túlzónak tartom az adóhatóságok korrekt munkájának akadályozásáról beszélni" - szögezte le álláspontját. Magyarázata szerint az osztrák banktitok úgy van kialakítva, hogy ha a hivatalos szervek részéről felmerül az adósikkasztás gyanúja, akkor a banktitkot fel lehet oldani. Az adóhatóságok közötti automatikus információcserét azonban, amelyre az EU évek óta törekszik, nem teszi lehetővé.

A kancellár a banktitok beszüntetését kezdeményező uniós irányelvjavaslatról megjegyezte, hogy a felszámoláshoz Ausztriában kétharmados parlamenti többség kellene, amit bizony nem lehetne egyik napról a másikra megvalósítani.