Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elszállt a szlovák büdzsé februárban

2009.03.03. 07:42 Módosítva: 2009-03-03 07:46:07

A szlovák költségvetés 185 millió euró hiánnyal zárta az elmúlt hónapot, szemben a 2008 azonos időszakában elért 52 millió eurós többlettel. A pénzügyminisztérium hétfői információi szerint a büdzsé 1,41 milliárd euró bevételt ért el, ami 18 százalékkal kevesebb a tavaly februári adatnál.

A 2009-es költségvetés 1,009 milliárd euró deficittel számol, azonban a világgazdasági válság miatt a hiány várhatóan nagyobb lesz - jelezte a szaktárca.

A Kia Motors zsolnai autógyára hétfőtől újra két műszakban üzemel. Két hét leállás után azért bővítették a termelést, mert nőtt a megrendelésállomány. Ugyanakkor a műszakok továbbra is 6 órásak lesznek, a fennmaradó két órában bérük 60 százalékát kapják az alkalmazottak - mondta Dusan Dvorák, a cég szóvivője. A Kiát - hasonlóan például a cseh Skodához vagy a romániai Daciához - a nyugat-európai országokban bevezetett autóvásárlási kedvezmények segítik.

A PSA Peugeot-Citroën nagyszombati üzeme jelenleg két teljes értékű műszakban termel. A francia társaság a Citroën C3 Picasso gyártására rendkívüli szombati műszakokat is bevezet.

A harmadik szlovákiai autógyártó, a pozsonyi Volkswagen-gyár cáfolta azt a lapértesülést, miszerint áprilisban újabb kényszerleállásra készülne. Ugyanakkor, szemben az erről szóló pletykákkal, nem biztos, hogy a VW Pozsonyban fogja előállítani Up! típusát. A pozitív döntés 300 millió euró pótlólagos beruházást gerjesztene a szlovák fővárosban.