Csődbe vitte az AIG-et, most kártérítést követel

2009.03.04. 07:02
Beperelte az American International Groupot (AIG) a vállalat egykori vezérigazgatója, Maurice Greenberg, mivel szerinte volt munkaadója okolható azért, hogy juttatási programjának keretében - halasztott fizetéssel - megvásárolt AIG-részvényei elvesztették értéküket.

A vásárlás időpontjában, 2008. január 30-án papíronként 54,37 dollárt értek a biztosító részvényei, idén március 2-án viszont mindössze 42 centet. Greenberg most a részvények általa kifizetett, illetve azon értéke közötti különbségért kilincsel a bíróságon, amelyet szerinte akkor érnének, ha a biztosító nem követ el mulasztásokat. Emellett vissza akarja kapni az értékpapírok után tavaly befizetett 70 millió dollár adóját is.

A pereskedés híre azon a napon jelent meg, amikor Edward Liddy, az AIG vezérigazgatója elmondta a Bloombergnek, hogy a 2000-es évek elején Greenberg vezette a biztosító pénzügyi termékeket kidolgozó részlegét. Ez a divízió kínálta azután azokat a származékos termékeket, amelyek értékéből több mint 30 milliárd dollárt kellett leírni. Az AIG, amelyet az amerikai kormánynak már több tízmilliárd dollárral kellett megmentenie az összeomlástól, tegnap jelentette be, hogy 61,66 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben, ami az USA cégtörténetének legnagyobb hiánya, és további dollármilliárdos állami segítségre szorul. Greenberg 1968-tól 2005-ig állt a biztosító élén, pozíciójáról akkor mondatták le, amikor a New York-i ügyészség csalással vádolta meg.