Csapdában a szlovák tébé

2009.03.05. 07:20
Újabb kormányzati kampány indulhat Szlovákiában a magánnyugdíjpénztárak ellen. A költségvetés 150 ezer kilépővel, és így 10 milliárd koronás (300 millió eurós) bevétellel számolt, ám két hónap alatt csak 4000-en léptek át.

A kormány igyekezete ellenére a magánnyugdíjpénztárakból alig lépnek ki az ügyfelek, közben a munkanélküli-segélyre szorulók száma látványosan emelkedik, a cégek fizetési morálja pedig romlik - ebben a csapdában vergődik a hiány felé araszoló nyugdíjfolyósító szociális biztosító. A pozsonyi Új Szó írása szerint a 2009-es állami költségvetés elfogadásakor eleve azzal kalkuláltak, hogy a második pillér újbóli megnyitása eredményeként 2009. június 30-áig akár 150 ezer ügyfél is visszavándorolhat az állami biztosítóba, javítva annak költségvetését.

Ehhez képest bő két hónap alatt csupán 4100-an léptek ki a magánpénztárakból, 2900-an viszont beléptek, azaz a veszteség csupán 1200 fő - jelentette a nyugdíjpénztárak szövetsége. Már a kormánykoalíció is kételkedik a 150 ezres "emigrációs" célszám teljesítésében, bár Jozef Halecky parlamenti képviselő szerint az embereknek még van idejük, az utolsó két hónapban várható az ügyfelek tömeges kilépése.

Az állami költségvetés a második pillérből kilépő 150 ezer kliens kapcsán 10 milliárd korona többletbevétellel számolt, vagyis az állam számára nem mindegy, teljesül-e a célkitűzése. A helyzetet látva nem zárható ki, hogy a kormány újabb kampányt indíthat a magánpénztárak ellen.

A minisztérium tájékoztató programot készít a polgárok számára, amiből kiderül, hogy az elmúlt fél évben a nyugdíjalapok sokat vesztettek értékükből - közölte Viera Tomanová szociális ügyi miniszter. Tény, hogy az utóbbi hat hónapban csak a pénztárak konzervatív alapjai produkáltak nyereséget.