Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Rekordmagasan az árazott magyar államcsőd-kockázat

2009.03.06. 13:49
Az általánosan negatív európai piaci spekulációtól hajtva eddigi csúcspontjára emelkedett pénteken – más térségi gazdaságokéval együtt – a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek jegyzése a londoni adósságpiacon, mondták londoni szakelemzők.

Az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg 620 ezer euróba kerül, az előző napi kereskedésben kért, valamivel több mint 618 ezer euró helyett. A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég friss adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) – vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók – ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a pénteki londoni kereskedésben 6,20 százalék volt az előző napi New York-i zárásban mért 6,186 százalék után.

Az egész régióban drágult

A térségi EU-gazdaságok közül Bulgária CDS-árazása is rekordra emelkedett, 6,803 százalékról 6,99 százalékra a pénteki londoni adósságpiaci forgalomban. Az erősebb makrohelyzetűnek tekintett Csehország és Lengyelország piaci adósbiztosítási árai is emelkedtek, 3,05 százalékról 3,065 százalékra, illetve 3,825 százalékról 3,833 százalékra. Az eddig - főleg a hitelkiáramlásból táplált fogyasztás miatt - túlfűtöttnek és így magas külső finanszírozási igényűnek tartott, elemzők szerint kemény landolás kockázatától fenyegetett térségi EU-gazdaságok adósbiztosítási árazása még jóval magasabb: Észtországé 7,09 százalékról 7,186 százalékra, Romániáé 7,676 százalékról 7,783 százalékra drágult pénteken. De minden idők rekordjára drágult az övétes olasz szuverén adósbiztosítási jegyzés is pénteken: 1,989 százalékra az 1,956 százalékos csütörtöki New York-i záróról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege előző nap rontotta a román gazdaságra adott, addig is súlyos recessziót valószínűsítő idei előrejelzését, és most már 4 százalékos GDP-mínuszt vár a korábbi prognózisaiban szereplő 3 százalékos visszaesés helyett. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi előrejelzésében az áll, hogy a ház az igazán mély romániai recessziót 2010-ben várja, 5 százalékos GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos mínuszt valószínűsít. Ez a cég Magyarországra az idén 4,5 százalékos, és még jövőre is 1 százalékos GDP-visszaesést jósol, emellett Csehországban és Lengyelországban is 1,7 százalékos, illetve 1,0 százalékos recessziót valószínűsít 2009-re, szerény jövő évi fellendüléssel.

A CMA DataVision pénteki tájékoztatása szerint az európai és a térségi gazdaságokkal kapcsolatos hangulatra jellemző, hogy még a két közép-európai euróövezeti tagállam, Szlovákia és Szlovénia adósságbiztosítási kockázati felárai is érezhetően emelkedtek: az előbbié 2,138 százalékról 2,168 százalékra, az utóbbié 2,08 százalékról 2,111 százalékra.

Van rosszabb

Ausztria – az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam – CDS-árazása ennél is magasabb: a héten rendre 2,60 százalék körül járt, tekintettel azokra az osztrák bankok és az osztrák hatóságok által rendszeresen alaptalannak minősített, utóbb a Moody's hitelminősítő által is cáfolt aggodalmakra, hogy az osztrák pénzintézetek nagyarányú kelet-európai jelenléte túl nagy kockázattal járna.

A jelenlegi közép-európai – köztük a magyar – CDS-árazások is azonban messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A CMA DataVision szakértői pénteken elmondták: például az ukrán CDS-árazás aznap 50,9 százalékon járt. Az ukrán devizaadósság határidős törlesztésbiztosítási tranzakcióit a hét elején még 39 százalék körül árazta a piac. Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását a múlt héten a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette a Standard & Poor's, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva. Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván. Az S&P ráadásul e héten "szelektív nem fizetői" (SD) osztályzatra sorolta vissza a tíz legnagyobb ukrán bank egyikét, a Nadra Bankot, miután a hitelminősítő szerint a pénzintézet nem fizetett bizonyos betétek és adóslevelek után.

A CMA DataVision hosszabb visszatekintésű adatsora szerint a határidős törlesztésbiztosítási ügyletek ára tavaly szeptember végén még 1,71 százalék volt a piacon lévő magyar adósság esetében. Korábbi csúcspontját október 24-én érte el, 6,05 százalékon, a Lehman Brothers amerikai nagybank bukását követő általános piaci pánik hatására.