Bernanke: Meglepő, milyen mély a válság

2009.03.10. 15:06
Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke úgy véli, ha sikerül stabilizálni a bankrendszert, akkor a recesszió már az idén véget érhet. Ben Bernanke "meglepőnek" mondta az amerikai külügyi intézetben kedden tartott előadásában, hogy "a recesszió súlyosabb a vártnál".

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke azt mondta, máris látszanak a kormányzati tőkepótló intézkedések hatásai a hitelezés javulásában, és a "depresszió tanulságának" nevezte, hogy "támogató pénzügypolitikát kell folytatni".

Bernanke úgy vélte, növelni, erősíteni kell a "rendszerszintű intézmények" központi ellenőrzését, kockázatvállalását és kockázatkezelését, miután a válság "megdöbbentő réseket" tárt fel az amerikai felügyeleti rendszerben. Javítani kell a "mark-to-market" könyvelési rendszeren, de elutasította e rendszer felfüggesztését.

Ez a könyvelési rendszer az utóbbi tíz évben terjedt el, és azt jelenti, hogy a birtokolt határidős értékpapírokat nem névértéken, hanem piaci értéken tartják nyilván. Amikor az ilyen értékpapírok drágulnak, az nagyszerű fedezetet nyújt tőkebevonáshoz, hitelfelvételhez, ellenben ha elértéktelenednek - amint az utóbbi két évben történt -, az súlyos likviditási válsághoz vezethet. A lejáratig névértékű nyilvántartáskor csak az esetleg nem teljesítő papírok vesznek oda lejáratkor, de piaci értékű nyilvántartás esetén a kosárban lévő akár egyetlen "mérgezett alma" is bármikor tönkreteheti az egész portfoliót.

Ben Bernanke arról is szólt, hogy szerinte "túlzás lenne" konkrét javaslatokat várni a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságok vezetőinek (G20) áprilisi londoni értekezletétől, és jobb lenne, ha legalább "irányelveket" meg tudnának ott fogalmazni.