Auguszta
-4 °C
2 °C

Közép-európai gazdatüntetés lehet Prágában

2009.03.10. 07:20
Az uniós támogatásnak köszönhetően 9,7 milliárd korona (mintegy 110 milliárd forint) összesített nyereséggel zárta 2008-at a cseh mezőgazdaság; ez a szektor második legjobb eredménye a 2004. májusi EU-belépés óta, ám a gazdák így is tiltakozásra és tüntetésre készülnek.

Tény, hogy a tavalyi nyereség messze elmarad a 2007-es 13,7 milliárd koronás eredménytől, ami elsősorban annak tudható be, hogy a mezőgazdasági termékek többségének az ára meredeken csökkent, a sertéstenyésztés válsága folytatódott, a tejpiac pedig összeomlott (a felvásárlási árak nem fedezik az előállítási költségeket sem). Az is igaz viszont, hogy az uniós csatlakozás előtt a cseh mezőgazdaság éveken át veszteséges volt.

A legnagyobb áresés a növénytermesztésben következett be - a főbb termények ára tavaly decemberben 29,1 százalékkal maradt el az előző évi mögött, az állati termékeké pedig 14,8 százalékkal. Jan Veleba, a mezőgazdasági kamara elnöke szerint ez az árzuhanás példátlan, és ha a trend folytatódik, akkor 2009 a katasztrófa éve lesz a cseh agráriumban - írta a Prague Daily Monitor. A gazdák az uniótól várják megmentésüket: csütörtökön Prágában az utcára vonulnak, hogy magyar, szlovák és lengyel sorstársaikkal együtt követeljenek egyenlő bánásmódot és támogatást a tejgazdaságoknak, de várnak rokonszenvtüntetőket Ausztriából és Németországból is.

A gazdák leginkább azt sérelmezik, hogy az unió nem azonos feltételeket szab a régi és az új EU-tagországok gazdáinak, ezért időzítették tüntetésüket arra a napra, amikor Mariann Fischer Boel, a brüsszeli bizottság mezőgazdaságért felelős tagja a cseh fővárosba látogat. Veleba szerint a parasztok nem hajlandók 2013-ig, a különbségek megszüntetésének beígért dátumáig várni egyenjogúsításukra, mert versenyképtelenné válnak - a cseh gazdák uniós és állami támogatása együttesen csak mintegy 60 százaléka a német és osztrák szintnek. A kormány ígérete szerint az idei közvetlen agrártámogatások Csehországban a régi EU-tagok szintjének 90 százalékát is elérhetik majd (ehhez a cseh büdzséből 30 százalékkal egészítik ki a brüsszeli kasszából érkező pénzeket).