Gazdasági szakadék szélén a Baltikum

2009.03.12. 07:58
A balti országok hitelbesorolása emelkedhetne, ha az Európai Unió enyhítené az eurócsatlakozás kritériumait - például csökkentené az ERM-2 rendszerben eltöltendő kétéves időszakot -, és ez utat nyitna ahhoz, hogy bevezessék a közös európai valutát - derül ki a Standard & Poor's hitelminősítő elemzéséből.

Egyértelmű, hogy ha bármelyik ország adósságállományát euróban számolnák el, akkor legalább egy lépcsővel magasabb lenne a hitelbesorolásuk - mondta Frank Gill, az S&P európai államadósságokért felelős igazgatója.

Gill szerint az euró átvétele gyakorlatilag azonnal megszüntetne az érintett országok fizetési mérlegével kapcsolatos bizonyos kockázatokat. A szakértő szerint jóllehet az unió egyelőre nem adott biztató jeleket az eurócsatlakozás felgyorsításának lehetőségével, a válság mélyülésével vagy elhúzódásával kapcsolatban puhulhat a döntéshozók álláspontja.

Ez a lépés tehát elhúzná a Baltikumot a gazdasági szakadék széléről, ám a régió egyelőre közelebb kerül a végzetes zuhanáshoz. Valdis Dombrovskis, Lettország megválasztott miniszterelnöke a múlt hét végén azt mondta, hogy ha országa nem kapja meg a 7,5 milliárd eurós IMF-hitel második részletét, akkor júniusban államcsődöt kell jelentenie.

A Nemzetközi Valutaalap azt várta a februárban megbukott kormánytól, hogy a kiadások csökkentésével szorítsa 5 százalék alá költségvetési hiányt. Éppen az emiatt szükségessé vált intézkedések szülte felháborodás vezetett el a kormányváltáshoz. Lettországban például rögzített euróárfolyammal járó valutatanácsi rendszer van érvényben, ezért a versenyképesség javításához mérsékelni kell a béreket.

Dombrovskis szerint lehetetlen teljesíteni az 5 százalékos követelményt, mert amikor ezzel számoltak, akkor még csak 5 százalékos GDP-csökkenést vártak ez évre, míg most már 12 százalékot prognosztizálnak. Ugyanakkor az általa vezetett ötpárti koalíció - amelynek működésére a napokban adja áldását a parlament - csak 360 millió latos kiadáscsökkentést tervez, miközben a hiány 5 százalék alá szorításához 700 milliósra lenne szükség.

Lettország megroggyanása dominóeffektust indítana el a Baltikumban, azaz magával rántaná Észtországot és Litvániát is. Mivel a régió pénzintézeti szektorában igen erős a svéd bankok jelenléte, Svédországot is megrengetné bármelyik balti ország fizetésképtelenné válása.