Möbius: Európa katasztrofális helyzetben

2009.03.12. 13:30 Módosítva: 2009.03.12. 13:40
Akár 20 százalékot emelkedhetnek a feltörekvő piaci részvények 2009-ben, a piacokon uralkodó extrém pesszimizmus pedig egyértelmű vételi jelzés - mondta a Reutersnek Mark Möbius. A "feltörekvő piaci guruként" emlegetett szakember arra számít, hogy a feltörekvő piacok előbb lábalnak ki a visszaesésből, és 2009-ben átlagosan 3 százalékos növekedést mutatnak majd.

Möbius véleménye nem igazán meglepő, a Franklin Templeton Investments feltörekvő piacokra specializált üzletágának vezetője ugyanis az elmúlt másfél évben folyamatosan a feltörekvő piacokkal szembeni optimizmusának adott hangot. Azonban, mint általában, a lelkesedése ezúttal sem egyenlően oszlik meg a különféle feltörekvő piacok között.

"Európa eléggé katasztrofális" - véli Möbius, a mintegy 20 milliárd dollárt kezelő menedzser kedvenc piacai Ázsia és Latin-Amerika, különösen Kínától és Brazíliától vár jó teljesítményt, de megemlíti Egyiptomot és Törökországot is, mint az egyébként komoly problémákkal sújtott régiójukból kiemelkedő piacokat.

Kínában a kormányzati élénkítés révén elérhető a 8 százalékos növekedési ütem 2009-ben. Brazíliát ugyanakkor a jól diverzifikált gazdasága és az egyre erősödő fogyasztás teszi vonzóvá Möbius szemében.

"Bizakodó vagyok, mert az amerikai pénzkínálat bővítése hamarosan meghozza az eredményét, a pénz pedig újból a globális piacokra áramlik majd" - mondta el Möbius. "A pénz még nem találta meg az útját az amerikai gazdaságba, de biztosak lehetünk benne, hogy meg fogja találni" - tette hozzá. A szakember szerint a dollár túlértékeltté vált a biztonságba menekülő befektetők miatt, ami szintén a visszájára fordulhat, ha a kockázati étvágy ismét feléled a befektetőkben.