Sára, Márió
2 °C
6 °C

Összeállhat a Fiat és a PSA

2009.03.13. 12:01 Módosítva: 2009-03-13 12:06:08

Az olasz Fiat kész arra, hogy a francia autóipari céggel, a PSA/Peugeot-Citroennel fuzionáljon - írja az il Sole 24 Ore című olasz lap pénteki számában. Az egyesülésre vonatkozó tervet e szerint a Fiat az olasz Mediobanca SpA kereskedelmi bank közreműködésével dolgozta ki. A lap pénzügyi forrásokra hivatkozva közli a hírt, amihez a Fiat szóvivője nem fűzött kommentárt.

A Fiat vezetője, Sergio Marchionne most azt mérlegeli, hogy a fuzionálási tervet, amit a Mediobanca és egy stratégiai tanácsadó segítségével dolgoztak ki, mikor terjessze a Fiat igazgatótanácsa elé - olvasható a rendszerint jól informált lapban. A lap azt is tudni véli, hogy a francia pénzügyi körökben Eiffel-nek nevezett terv értelmében Sergio Marchionne lenne az egyesült vállalat vezetője, a cég központja pedig Párizsban lenne.

Az elmúlt évtizedekben a Fiat és a Peugeot-Citroen, amely a Volkswagen után Európa második legnagyobb autóipari cége, többször is kereste egymással a kapcsolatot. Igaz, a Fiat más irányban is tájékozódik, a mostani válság idején megsokszorozta partnerkereső erőfeszítéseit. Az olasz cég januárban előzetes megállapodás kötött stratégiai partneri kapcsolat létesítéséről a Chryslerrel, ennek értelmében átvenné a bajokkal küszködő amerikai cég 35 százalékát, a technológiai ismeretek átadásának fejében.