Bernadett
0 °C
4 °C

Elveszett a lett GDP

2009.03.13. 08:14
Kapcsolódók (11)

Lettország mondhatja magáénak a leggyorsabban zsugorodó uniós gazdaság kétes értékű rekordját: év/év alapon 10,3 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben a lett GDP (az előzetes adat 10,5 százalék volt). Az év egészében 4,6 százalékos volt a csökkenés - 2007-ben még 10,2 százalékkal bővült a lett gazdaság, s a múlt év elején még úgy tűnt, csak a túlfűtöttség fokozatos lehűtését kell valahogy megoldani.

Akkor a Szovjetuniótól való elszakadást levezénylő Ivars Godmanist hívták vissza kormányfőnek a fájdalmas gazdasági intézkedések megtételéhez, ez azonban nehezebbnek bizonyult a 18 évvel ezelőtti feladatnál: idén február 20-án a veterán politikus is távozni kényszerült, miután nem vezettek eredményre a GDP-arányos hiány csökkentését célzó egyeztetések. (Tegnap jött létre az új lett kormány Valdis Dombovskis vezetésével.) Az előrejelzések szerint idén 12 százalékkal is zuhanhat a GDP - az ország működését egyelőre a tavaly decemberben kapott, összesen 7,5 milliárd eurós kölcsön teszi lehetővé. Az IMF, az EU, az EBRD és néhány ország hozzájárulásával összeadott, a lett GDP harmadára rúgó csomag egyik feltétele volt a költségvetési hiány 5 százalék alá szorítása.

Nem áll sokkal jobban a nemrég még ugyancsak balti kistigrisként ünnepelt Észtország sem: itt 9,7 százalékkal csökkent a GDP 2008 utolsó negyedévében (szemben a 9,4 százalékos első becsléssel), miután elapadtak mind a beruházások, mind a lakossági fogyasztás. Az észt gazdaság összesen 3,6 százalékkal zsugorodott 2008-ban - a 2000-2007 közti időszakban még átlag 8,2 százalékos növekedést tudtak elérni évente. Elemzői várakozások szerint a hanyatlás több százalékponttal gyorsulhat 2009 első negyedévében, ezt támasztja alá, hogy januárban 26,8 százalékkal esett az ipari termelés - ezzel Észtország a hónap negatív rekordere az Európai Unióban.