Valér
4 °C
8 °C

Riválist kapnak a nagy hitelminősítők

2009.03.13. 11:22 Módosítva: 2009-03-13 11:37:40
A Coface, a világ harmadik legnagyobb hitelbiztosítója új minősítési szolgáltatást indít el, ezzel konkurenciát teremtve a nemzetközi nagy hitelminősítőknek. A hármakat, a Fitchet, a Moody's-t és a Standard&Poor's sok kritika érte már a válság kialakulásában játszott szerepükért, a Coface szerint a konkurencia javíthatja a helyzetet, és ők felelősebbek is lesznek.

“A három bejáratott hitelminősítő ügynökség dominanciáját meg kell törni. Az üzleti modellt és az üzleti folyamatokat ellenőrzés alá kell vonni, azonban mindenekelőtt az értékelési metódust kell a statisztikai sikerelemzésnek alárendelni” – mutat rá Jérôme Cazes a Coface elnöke. Úgy véli, hogy csak így lehet visszaszerezni azt a bizalmat a pénzügyi termékekkel kapcsolatban, melyet a korábbi értékelési mechanizmusok tépáztak meg. Szigorú előírásokat kell foganatosítani a hitelminősítőkkel kapcsolatban, főleg azokkal szemben, amelyek tőzsdei szereplőket, bankokat és biztosítókat vizsgálnak, mert ők is a gazdasági és pénzügyi rendszerek fontos részét képezik. „Ha az új Bázel II. uniós szabályozás statisztikai jellegű ellenőrzést ír elő a bankok bizalmas pénzügyi értékeléséhez, akkor paradox helyzet volna, ha nem ugyanezek a szabályok vonatkoznának a hitelminősítőkre.”

Mérni kell a minőséget

“A nagyobb verseny hosszú távon a körülmények változását hozza magával” – állítja Cazes. Korábban a három hitelminősítő ügynökség igen látványosan fejlődött a jól szabályozott környezetben. Annak érdekében, hogy bevételeiket növelhessék, eltávolodtak fő üzleti tevékenységüktől, és aktivitásukat kiterjesztették a pénzügyi termékekre is. A Coface vezérigazgatója szerint a jelenlegi válság valójában 2005-ben kezdődött, amikor a jelzálogkölcsönökből álló kötvények exportja megindult – így aztán a krízis a vírushoz hasonlóan terjedt szét. Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a kockázat megosztása nem egy rossz ötlet, azonban „a kockázat továbbhárítása akkor veszélyes, ha a felelősség kérdése leértékelődik, pláne ha a kockázat a könyvekből is kikerül.” A végén senki sem tudja, hogy hol van a kockázat, ez pedig teljes bizalomvesztéshez vezet a bankok között.

"A Coface egy hitelesebb, megbízhatóbb és az erőteljes versenytársakénál egy olcsóbb minősítési rendszert kíván elindítani új szolgáltatásként. Mint hitelbiztosítónak, a Coface-nak kiváló eszközök állnak rendelkezésre a szolgáltatás megindításához. Több mint 50 millió cégről van információnk és a kockázatok felmérésében is van tapasztalata szakembereinknek” – állítja Cazes.

A Coface a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója, amelynek több mint 90 ezer ügyfele van világszerte. Magyarországi irodáját 1990-ben nyitotta meg. A Coface évente 40 ezer cégminősítést végez, amelyek során nemcsak a cégek gazdasági helyzetét térképezik fel, hanem előrejelzik a fizetésképtelenség valószínűségét is, valamint a fizetési hajlandóságot is vizsgálják. A cég emellett olyan rendszereket is fenntart, amelyek segítségével gazdasági érdekközösségek – zárt rendszerben – információt szerezhetnek az üzletfeleikről.