Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Jöhet az orosz aranyláz

2009.03.16. 16:08 Módosítva: 2009-03-16 16:18:38
A globális válságra és az ennek nyomán növekvő munkanélküliségre tekintettel Moszkva próbajelleggel engedélyezné polgárainak az aranybányászatot. Az arany kitermelése jelenleg állami monopólium Oroszországban.

Az orosz államfő utasította a kormányt: vizsgálja meg, milyen feltételekkel kaphatnak aranybányászati kutatási engedélyeket az orosz állampolgárok – közölte az Izvesztyija. A kutatási engedélyeket a távol-keleti Magadan térségére adnák ki.

Dmitrij Medvegyev szerint ezt a lehetőséget Oroszországnak - amely a világ egyik legnagyobb aranytermelője - ki kell próbálnia.

Az Izvesztyija máris úgy tudja, hogy sok munkanélküli és nyugdíjas áll készen aranyat ásni, illetve mosni, vagy az egykori külszíni hányók talaját átvizsgálni. Az engedélyt olyan parcellákra adhatnák ki, ahol számottevő aranykészlet már nincs.

Az aranybányászat állami monopólium Oroszországban, ahol jelenleg mintegy 6 millió a munkanélküliek száma. A globális válság nyomán a biztosabb befektetésnek számító arany ára unciánként (31,1035 gramm) ezer dollár közelében van, hétfő délután 914,70 dollár volt Londonban.