Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Csak kamu a hitelminősítők függetlensége

2009.03.17. 07:17 Módosítva: 2009-03-17 07:21:46
A Moody's egyik ügyvédje azzal védekezett, hogy a hitelminősítő irányelvei, mint a függetlenség, becsületesség, nem más mint reklámszöveg,

Az általánosítások, mint a függetlenség, becsületesség és kockázatkezelés nem tekinthetőek másnak a Moody's anyagaiban, mint reklámfogásnak, amelyeket senki sem vesz komolyan, s ezért nem alkalmasak arra, hogy bírósági eljárás során figyelembe vegyék őket - nagyjából így hangzott a hitelminősítő cég egyik ügyvédjének érvelése egy new-york-i bíróság előtt a Bloomberg tudósítása szerint A bíróság az érvelést nem találta megfelelőnek, ezért nem utasította el a társaság ellen egy részvényes által indított keresetet. Az eredetileg használt angol kifejezés szerint olyan reklámszlogenről van szó, amelyek nem tényállítások

A Moody's állítása a Bloomberg szerint azért is megdöbbentő, mivel a hitelminősítő cég belső szabályzataiban szerepelnek ezek a kifejezések. Arra való magyarázatként többek között, hogyan tudja például azokat a konfliktusokat kezelni a társaság, amelyek abból adódnak, hogy ugyanazon cégtől pénzt is elfogadnak megbízás fejében és minősítik is az ügyfelet - írja a hírügynökség.

A Moody's egyik szóvivője a Bloombergnek annyit mondott az üggyel kapcsoltban, hogy a "reklámszlogen" kifejezés csak jogi kategória, nem jelenti azt, hogy ezek az alapelvek nem lennének igazak, s ne tartaná be őket a társaság. A szóban forgó perben egyébként a hitelminősítőt egy nyugdíjalap azzal vádolta, hogy egy ügyfél megtartása érdekében lecserélte a "túl óvatosnak" talált elemzőjét, aki kedvezőtlen minősítést adott az ügyfélről.

A cikk szerint a Financial Times tavaly arról tudósított például, hogy a Moody's egyik alkalmazottja hibát talált az egyik szoftverben, ami alapján a minősítéseket készítették, ezért a szóbanforgó minősítések értéktelenekké válhattak volna. A Moody's erre inkább megváltoztatta a minősítés módszerét, ahelyett, hogy rontott volna a besorolásokon.