Osztogatott az adómilliárdokból az AIG

2009.03.17. 07:29 Módosítva: 2009.03.17. 07:34

Az AIG biztosító megmentésére jóváhagyott állami támogatás több mint felét, 105 milliárd dollárt továbbutalták bankoknak és szövetségi államoknak - ismerte el tegnapi közleményében a társaság. A Goldman Sachs befektetési bank 12,9 milliárd, a francia Société Générale 11,9 milliárd, a német Deutsche Bank 11,8 milliárd dollárt kapott az AIG nagyvonalú vezetőitől különböző fedezeti ügyletek ellenértékeként. Kalifornia és Virginia államnak 12,1 milliárd dollárt adtak garantált befektetési kontraktusok után.

A továbbutalt összegek kérdésessé teszik, hogy szükség volt-e az AIG-nek adott óriási tőkeinjekcióra, az érintett bankok ugyanis nyilvánvalóan tisztában voltak a fedezeti ügyletek kockázataival, így szükségtelen kompenzálni őket veszteségeikért - mutatnak rá az elemzők.

Az adatok közzétételében szerepet játszik, hogy a Fed nyomást gyakorolt az AIG-re az adófizetők pénzéből részesülő üzleti partnerek és az átutalt összegek nyilvánosságra hozatala érdekében. A csőd szélére került biztosítónak három lépésben összesen 180 milliárd dollár támogatást hagyott jóvá az előző és a jelenlegi kormány, és az összegből eddig mintegy 170 milliárdot át is utaltak. A hír várhatóan tovább erősíti az állami bankmentő csomaggal kapcsolatos eddig megfogalmazott kritikákat, éppúgy, mint az AIG másik hét végi beismerése, miszerint 165 millió dollár jutalmat kaptak épp annak a részlegének a vezetői, amely a globális pénzügyi válság kirobbanásában nagy szerepet játszó, mérgező értékpapírok forgalmazásával foglalkozott.