Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerikában tartják magukat a külföldiek

2009.03.20. 07:21 Módosítva: 2009-03-20 07:24:28

Szakértők szerint a válság ellenére egyelőre nem erősödött a verseny az alacsony bérű munkakörökért az USA-ban születettek és a bevándorlók között. Az elmúlt két évtizedben a bevándorlók aránya jelentősen nőtt az alacsonyan képzettek körében.

A középiskolánál alacsonyabb iskolai végzettségűek 48 százaléka nem az USA-ban született a 2007-es adatok szerint, de az alacsony bérű munkakörök 65-75 százalékát az ott születettek töltik be. A kétfajta populáció között azonban jelentősek a különbségek. Az alacsonyan képzett bevándorlók teljesen munkaképes, egészséges munkavállalók, akik azért mentek az USA-ba, hogy javítsanak életkörülményeiken, miközben szülőhazájukban nem a hierarchia alján állnak.

Az USA-ban születettek jelentős része azonban instabil hátterű, lakáshelyzete többé-kevésbé bizonytalan vagy szegénynegyedben nőtt fel és nem rendelkezik a megkapaszkodáshoz szükség készségekkel. Az utóbbiak esélyei a mostani helyzetben sem javultak, amikor a munkaerő-kereslet drámaian csökkent azon bevándorlókkal szemben is, akik már bizonyítottak.

A válság következtében várhatóan csökkennek az átlagbérek és a foglalkoztatottság az alacsony iskolai végzettségűek körében, így erősödhet a verseny a bevándorlók és az USA-ban születettek között - hacsak nem változik a hivatalos bevándorláspolitika.