Szilárda
0 °C
6 °C

Ellustult a tátrai tigris

2009.03.20. 13:41
A környékbeli valuták gyengélkedése megártott az év elején euróra váltó Szlovákiának, írja az Új Szó a pozsonyi jegybank elemzése alapján. A Dzurinda-kormány reformjainak köszönhetően azonban nőtt a termelékenység, ezért az ország még mindig versenyképes.

A szomszédos valuták - a forint, a zloty, a cseh korona - megrázó gyengülése jelentősen csökkenti a szlovák gazdaság több ágazatának konkurenciaképességét, írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap pénteken, a szlovák központi bank tanulmányát ismertetve.

A pénzintézet szerint az elmúlt hónapokban Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban jóval nagyobb mértékben csökkent az egy alkalmazottra jutó munkaköltség, mint Szlovákiában, ezért Szlovákia mind nehezebben veheti fel a versenyt a munkaköltségek tekintetében. Az erős euró miatt az ipari órabérek terén Csehország mögött a második helyre ugrott fel Szlovákia a térségben. "A külföldi turistáknak egyre drágábbak vagyunk, ugyanakkor a szlovák állampolgárok tömegesen lepték el a környező országok bevásárlóközpontjait" - írta az újság.

"Szlovákia a reformok terén éllovasnak számított, jobb vállalkozói közeget teremtett, azonban ma stagnálás mutatkozik. A nemzetközi intézmények és a vállalkozók negatívan értékelik a hiányos jogérvényesítést, a bürokráciát, a munkapiac rugalmatlanságát, a tudáson alapuló gazdaság helyzetét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Csehország, Lengyelország és Magyarország a külföldi beruházók szemében vonzóbbá válik" - áll a tanulmányban.

Az elemzés azonban megjegyzi, hogy a gazdaság egészét tekintve a magas termelékenységnek köszönhetően Szlovákia továbbra is a térség egyik legversenyképesebb országa maradt, még ha a korábbi látványos fejlődést mára stagnálás váltotta is fel. Mindez a központi bank szerint a korábbi gazdasági reformoknak köszönhető, amelyekről az elemzők azt mondják, a jelenlegi kormánynak is folytatnia kellene őket.